3 februari | leestijd: 2 minuten

Jef Willem van Onbespreekbaar: Burn-out en de kracht van zingeving

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Hoewel we in een tijd leven waarin mentale gezondheid stilaan de taboesfeer verlaat, blijkt het voor ondernemers nog steeds moeilijk om toe te geven dat het even minder gaat. Dat laatste geldt niet voor Jef Willem. In zijn podcast 'Onbespreekbaar' praat hij open & bloot over thema’s als kwetsbaarheid, zingeving en zelfacceptatie. “Ik wil laten zien dat kwetsbaarheid geen zwakte is”, zegt Jef.

De podcast, die hij samen met zijn goede vriend Nicolas Overmeire host, heeft intussen ruim 6 miljoen mensen bereikt. Jef benadrukt dat zijn kennis anekdotisch is. “Nicolas & ik komen beiden uit het uitgaansleven, een wereld met veel pieken en dalen. Terwijl de consument vaak enkel de pieken ziet, zagen wij hoe artiesten, crewleden en ook wijzelf er volledig onderdoor gingen. In ‘Onbespreekbaar’ spreken we openlijk over die dalen.”   

Faalangst

Wanneer het over mentale problemen bij ondernemers gaat, wijst Jef vooral in de richting van faalangst. “Ik ken twee soorten mensen. Mensen die uit angst om te mislukken helemaal niets doen. En mensen die om diezelfde reden juist veel te veel doen. Ik behoor zelf tot de tweede soort”, geeft Jef toe. “Soms kom je dan aan werkweken van 80 uur en brand je jezelf helemaal op.”

Al hoeft hard werken niet per se tot een burn-out te leiden. “Ik werk nog steeds heel veel, maar ik heb nu niet het gevoel dat ik aan het opbranden ben. Ik sta in brand om de juiste reden, dus alles wat je nu op mij smijt, doet mijn vuur net heviger branden.” Een inzicht dat hij ontleent aan de stoïcijnen. Volgens dat principe heeft wie puur voor het geld onderneemt , twee opties: 

1. toegeven aan zichzelf dat geld niet gelukkig maakt 

2. steeds harder werken om nog méér geld te verdienen en uiteindelijk opbranden

Zingeving

Als ondernemer komt het er volgens Jef op aan om voor jezelf te bepalen wat je zinvol vindt. “Mijn doel is bijvoorbeeld om dingen op poten te zetten”, zegt hij. “Dingen zoals Onbespreekbaar, omdat ik geloof dat het mensen helpt. Als je oprecht gelooft dat wat je doet impact heeft, dan ben je onstopbaar.”

Wie als doel heeft om gelukkig te zijn, moet Jef helaas teleurstellen. “Gelukkig zijn kan nooit een doel op zich zijn. Je doelen zijn net de bouwstenen van je geluk. Ik maak altijd de vergelijking met een boogschutter. Je kan er alles aan doen om de beste schutter te zijn, maar daarom ga je niet altijd in de roos schieten. De wind kan tegenzitten, je boog kan breken of je elleboog kan het begeven.” 

Een metafoor die hij al meteen toepast op ons gesprek. “Dit gesprek is voor ons nu al geslaagd, nog voor er ook maar één iemand geluisterd heeft. Wij hebben er alles aan gedaan om het succesvol te maken”. Wie zijn wij om dat tegen te spreken. 

Beluister ook hieronder de podcast aflevering

Gepubliceerd op 3 februari, 2022 en bewerkt op 3 februari, 2022Categorieën:  Zelfontwikkeling

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen