24 augustus | leestijd: 5 minuten

Hoe online leadgeneratie gemakkelijk leidt tot meer nieuwe klanten

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

De klanten van vandaag hebben een schat aan informatie binnen handbereik: blogs, recensie websites, social media platformen en nog veel meer. Dankzij deze informatie weten de meeste klanten heel goed wat ze willen, van wie ze het willen en wat ze willen betalen voordat ze iets kopen of een deal sluiten.

Om jouw bedrijf te laten groeien, moet je jouw potentiële klanten bereiken voordat ze een besluit hebben genomen. De sleutel om ze te bereiken is online leadgeneratie.

Voordat we beginnen over hoe, wat zijn nu leads?

Leads zijn mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het kopen van jouw producten en/of diensten. Deze mensen hebben jou hun contact gegevens gegeven zodat jij makkelijk contact kan opnemen. Eigenlijk geven zij hiermee aan dat ze dus geïnteresseerd zijn.

Met online leadgeneratie kan je jouw potentiële klanten dus al vroeg in het onderzoekstraject bereiken. Zo heb je alle tijd om hun vertrouwen te winnen, een relatie op te bouwen en ze van alle nodige informatie te voorzien. De kans wordt dus een stuk groter dat de beslissing jouw kant opvalt.

Er zijn 5 type leads:

online leadgeneratie

Zo werkt online leadgeneratie

Stap 1. Nieuwe leads genereren

Nieuwe leads kan je op verschillende manieren genereren. Wij gaan er voor nu van uit dat je via je website leads genereert. Dit kan overigens ook via andere kanalen, hier komen we later in deze blog nog op terug. 

Om nieuwe leads te genereren, moet jouw content waarde toevoegen voor jouw website bezoekers. Online ‘’lead generators’’ zoals blogposts, nieuwsbrieven, e-books, whitepapers & exclusieve tools zijn zeer effectief gebleken om hoogwaardige leads te genereren en dat tegen veel lagere kosten dan met bijvoorbeeld online advertising.

‘’Lead generators uitgelegd’’

Om het genereren van nieuwe leads met behulp van ‘’lead generators’’ makkelijker te maken, geven je wat specifieke voorbeelden: 

1. Blogposts

Blogposts zijn vaak informatieve teksten die de bezoekers van bepaalde informatie voorzien waar zij naar opzoek zijn, hetzelfde als de tekst die je nu aan het lezen bent dus. Met een blogpost kan je interactie zoeken met jouw lezers en hen op die manier ‘’verleiden’’ om vragen te stellen en/of reacties achter te laten. Wil hij/zij de interactie aangaan, moet hij/zij contactgegevens achterlaten. 

online leadgeneratie

2. Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven zijn informatieve e-mails die abonnees van waardevolle informatie voorzien. Websitebezoekers die opzoek zijn naar dagelijkse/wekelijks/maandelijks updates, trends & ontwikkelingen en/of de nieuwste content, kunnen zich abonneren op een nieuwsbrief. Hiervoor moeten zij wederom hun contactgegevens achterlaten

online leadgeneratie

3. E-books

Een e-book is een aantrekkelijk (vaak klein) online boek met extra informatie waar website bezoekers naar opzoek zijn. Op jouw website voorzie je jouw bezoekers van heel veel relevante content, maar geef je ze net niet de kers op de taart. Deze kunnen ze vervolgens vinden in het gratis te downloaden e-book. Om deze te bemachtigen moet zij hun contactgegevens achterlaten. Vervolgens mail jij de leads automatisch het e-book toe. 

online leadgeneratie

4. Whitepapers

Een Whitepaper lijkt heel erg op een e-book, maar is net wat anders. Een whitepaper geeft namelijk ook net de laatste meest waardevolle informatie vrij, maar is meer ingedeeld met belangrijke cijfers en statistieken. 

5. Exclusieve tools

Exclusieve tools kunnen van alles zijn, als het maar van extra waarde is voor jouw website bezoekers. Zo kan een bedrijf dat woningeigenaren helpt om op hun energierekening te besparen, bijvoorbeeld een gratis bespaarcheck vrijgeven. Hier kunnen de bezoekers checken hoeveel euro zij mogelijk per maand kunnen besparen. Om de check te doen, moeten zij natuurlijk contactgegevens achterlaten. 

online leadgeneratie

Houd er wel altijd rekening mee dat het consumentengedrag voortdurend verandert, dat geldt overigens ook voor de mogelijkheden van online marketing. Daarom is het belangrijk om regelmatig jouw strategieën voor het genereren van leads opnieuw te bekijken om ervoor te zorgen dat je voortdurend inspeelt op evoluerend consumentengedrag en technische trends.

Stap 2. Leads Converteren

Wanneer je je website van waardevolle content en ‘’lead generators’’ hebt voorzien, zal je merken dat je leads gaat genereren. Heb je geen website bezoekers, dan zal je deze eerst moeten genereren. Hoe? Dat leggen we later in een andere blog uit. 

Wanneer je jouw lijst met leads met bijhorende contactgegevens hebt, is het noodzaak om deze te converteren tot klant. Hoe je dit doet, ligt volledig aan jouw eigen sales aanpak, maar je start een conversatie, de lead is nu een working lead. De nieuwe lead kan leiden tot één van de 3 nog overige type leads zoals aan het begin van deze blog omschreven. 

  • Nurturing: de lead heeft aangegeven later tot een beslissing over te gaan. Houd in deze fase voldoende contact met de lead via e-mail en wellicht telefoon (Afhankelijk van wat gebruikelijk is voor jouw product of dienst) en voeg zo nu en dan een call to action toe met daarin de vraag of de lead al beslissing kan nemen. 

Hoe vaak je contact met de lead in deze fase moet hebben is ook weer afhankelijk van wat gebruikelijk is binnen jouw branche. Test wat het beste werkt en vind zo jouw ultieme strategie.

  • Unqualified lead: deze lead is niet jouw ‘’ultieme’’ lead. Het is dan ook zonde om hier nog veel aandacht aan te besteden. De lead heeft aangegeven dat hij/zij niet geïnteresseerd is, overtuigen heeft in dit geval weinig zin meer. 

Wel kan je proberen om in het vervolg eenzelfde type lead op een andere manier te benaderen, om zo in de toekomst wel van eenzelfde soort lead een qualified lead te maken. 

  • Qualified lead: de lead heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn en is eigenlijk klaar om over te gaan tot aankoop of deal. Het enige wat je nog hoeft te doen is de sale te maken door alles professioneel af te handelen.

Met online leadgeneratie kan je dus echt stappen zetten meer nieuwe klanten te winnen zonder dat je daar heel veel meer tijd in hoeft te steken. Online leadgeneratie kan zelfs bijna volledig worden geautomatiseerd waardoor jij alleen nog maar het de laatste salesactie hoeft door te voeren. 

Wil je op de hoogte blijven van nog veel meer blogs die jou helpen om jouw bedrijf te laten groeien en te ontwikkelen als ondernemer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen waardevolle informatie!

Gepubliceerd op 24 augustus, 2021 en bewerkt op 24 augustus, 2021Categorieën:  Sales

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen