18 oktober | leestijd: 4 minuten

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Een USP die je moet gebruiken in 2022!

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel MVO genoemd, is de verantwoordelijkheid van een organisatie om de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant gedrag te compenseren.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt dus feitelijk in dat organisaties aandacht voor mensenrechten, consumentenbelangen, sociale-, ethische- en milieukwesties in hun activiteiten en kernstrategie integreren om zo:

  • zoveel mogelijk gedeelde waarde te creëren voor milieu en maatschappij.
  • mogelijke negatieve effecten op bovenstaande aandachtspunten op te sporen, te voorkomen en te verminderen.

Maar wist je al dat je met maatschappelijk verantwoord ondernemen ook een unieke onderscheidende USP in huis hebt? MVO is namelijk iets dat veel consumenten en andere bedrijven zeer waarderen. Dus of je je nou focust op B2B of B2C, maatschappelijk verantwoord ondernemen is een USP die je moet gebruiken in 2022!

Voordat we je vertellen hoe MVO als USP ingezet kan worden,  vertellen we je eerst meer over wat MVO is en hoe je ook daadwerkelijk maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoe voldoe ik hieraan? 

We hebben je al verteld wat maatschappelijk verantwoord ondernemen inhoudt, maar hoe zorg je er nu voor dat je ook echt kan zeggen dat je onderneming aan MVO doet?

MVO betekent ook dat je je focust op verbetering op gebied van 3 pijlers:

wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen

Profit

De gevolgen voor mensen en maatschappij binnen en buiten de onderneming is ook iets om op te letten wil je maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk er dus aan dat je goede werkomstandigheden hebt voor je personeel, maar ook goede voorwaarden voor je partners en leveranciers.

Bekijk meer voorbeelden onder  ‘’voorbeelden MVO’’.

Planet

Zorg ervoor dat je positieve effecten hebt op het natuurlijke leefmilieu. Denk hierbij aan CO2 uitstoot en ander energieverbruik. Niet alleen het verbruik voor het leveren van je diensten en/of producten, maar ook het verbruik van je kantoor, woon/werk verkeer en nevenactiviteiten.

Voorbeelden MVO

Om te kunnen zeggen dat je maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen bent en dus dit kan inzetten als USP, moet je dit kunnen aantonen. Je doelgroep gaat niet zomaar op je woorden af. Besteed dus ook vooral aandacht aan het ‘’bewijzen’’ van je maatschappelijk verantwoorde acties!

Verlagen energiegebruik

Als onderneming jezelf inzetten voor het verlagen van het energie verbruik. Wanneer je dit doet moet je er ook voor zorgen dat je blijft innoveren, laat zien dat je elke week/maand/jaar bezig bent met het verlagen van het energieverbruik tijdens het productieproces, transportproces en leveringsproces. Bekijk ook eens hoe op kantoor het energieverbruik verlaagd kan worden!

Investeer in een goed doel

Geef je klanten de mogelijkheid om mee te investeren in bijvoorbeeld een goed doel. Geef ze tijdens het afrekenproces of op factuur de mogelijkheid om 10% te doneren aan een relevant goed doel (een goed doel dat zich bezig houdt met iets waar je onderneming zich ook mee bezig houdt). Vervolgens kan je dit vormgeven door de klant 5% te laten betalen en zelf ook 5% te betalen.

Werkomstandigheden

Maak mooie filmpjes van je leveranciers, partners en personeel. Laat je doelgroep zien dat de werkomstandigheden maatschappelijk verantwoord zijn en gebruik het filmpje direct om je doelroep kennis te laten maken met je merk. Een win-win situatie!

Doe iets maatschappelijks verantwoord bij een bestelling

Doe iets maatschappelijk verantwoords wanneer een klant een order plaatst of een deal afrondt. Een bekend voorbeeld hiervan is voor elk besteld artikel plaatsen wij een boom. Wanneer je bijvoorbeeld artikelen gemaakt van hout verkoopt, is dit een mooi initiatief. Je kan dit ook nog specifieker aanpakken. Bereken hoeveel bomen gekapt moeten worden voor elk verkocht artikel, een laat dit zien aan je klant. Laat vervolgens precies dit aantal bomen terug planten via een partij die dit regelt

Los een maatschappelijk probleem op

Het kan goed voorkomen dat ergens in je verkoopproces (bijvoorbeeld in het productie- of logistiek proces) je gebruik maakt van goedkope arbeidskrachten uit 3e wereldlanden. Dit is ook helemaal niet erg, zolang je maar voldoet aan punt 3. Om nog een stapje verder te gaan, kan je op eigen initiatief een maatschappelijk probleem helpen op te lossen. Doneer bijvoorbeeld regenwaterputten aan het land waar jouw productie plaatsvindt als er een watertekort is.

MVO inzetten als unique selling point 

Het uiteindelijk doel is natuurlijk om een bijdrage te leveren aan een maatschappelijk verantwoorde wereld. Maar het logisch dat je terwijl je dit doet ook denkt aan het belang van je onderneming. We zijn tenslotte ondernemers en focussen ons op positieve resultaten.

wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen

1: Voorbeeld MVO usp's plus supermarkt

MVO kan dus prima worden ingezet als USP. Begin een (het liefst meerdere) maatschappelijk verantwoorde actie(s), en publiceer dit regelmatig op je communicatie kanalen. Post informatieve blogs, maak een landingspagina waarin je presenteert hou je onderneming zich bezig houdt met MVO en deel de resultaten op je social media kanalen.

Je doelgroep zal dit zien en ondanks dat er nog genoeg discussies zijn over het belang van een groenere en maatschappelijkere wereld, is iedereen het mee eens dat MVO acties positief zijn.

En ja, lang niet iedereen is bereid om extra te betalen voor duurzamere producten of extra bomen. Onderzoek daarom goed of je doelgroep hier tot bereid is. Zo ja, dan is goed om je doelgroep (mee) te laten betalen. Zo nee, dan kies je voor acties die niks of weinig kosten, want die zijn er genoeg.

Wanneer je besluit bezig te gaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen, pak het dan goed aan. Zorg voor een duidelijk marketingstrategie. Als hier niet de volledige aandacht naar uit gaat, zal je merken dat het geen tot weinig impact heeft op je doelgroep. Het is belangrijk dat je doelgroep je acties ziet en meeleeft met het belang van je acties.

Wist je dat je een mvoscan kan doen van jouw bedrijf om te weten hoe maatschappelijk verantwoord je bezig bent?

Gepubliceerd op 18 oktober, 2021 en bewerkt op 18 oktober, 2021Categorieën:  Ondernemerschap

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen