1 juni | leestijd: < 1 minuten

Ouderschap en ondernemen: de do’s and don’ts

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Als beginnende ondernemer stop je elk vrij uurtje in je onderneming, wellicht ben je nog in loondienst en werk je vooral in de avonduren en in het weekend aan je onderneming. Als je daarnaast ook nog eens ouder bent, zit je dag behoorlijk vol. In deze blog lees je de do’s en don’ts van het combineren van het ouderschap en ondernemen.

Ervaring als moeder en ondernemer

Ik zal me eerst even voorstellen: Ik ben Julia, mama van twee kindjes (Damian van drie jaar en Owen van zeven maanden), parttime in loondienst in de reisbranche en sinds begin dit jaar eigenaresse van WoeWoe. WoeWoe is een webshop met knutsel-/tekenspullen en bouwspeelgoed voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Daarnaast vind je bij WoeWoe blogs met knutselinspiratie.

Moeder van twee kinderen, parttime in loondienst en ondernemer dus; best druk. Mijn man werkt in wisseldiensten dus werkt erg onregelmatig, ik pas mijn rooster daar op aan. Dit betekent in de praktijk dat er elke dag wel één van ons aan het werk is. In de uurtjes die overblijven, werk ik aan mijn onderneming. Soms, zoals nu, met de baby aan de borst en laptop op schoot.

Multitasken is één van de vele kwaliteiten die een ondernemer moet
bezitten
. Het is druk maar leuk. Doen wat je leuk vindt, daar krijg ik energie van, dat voelt ook niet als werk. En af en toe kies ik er bewust voor om een avondje niks te doen en kijken we samen een film of gaan we een keer vroeg naar bed.

ouderschap en ondernemen

De Do's

1. Zorg dat je partner en jij op één lijn zitten. 

Ik zou het niet zonder mijn man kunnen. Hij helpt met de kinderen en het huishouden zodat ik meer tijd heb voor mijn onderneming. Daarnaast is de mentale steun ook erg fijn als je even niet meer weet hoe je het voor elkaar kan krijgen.

2. Vraag hulp. Privé of zakelijk

Besteed dingen uit waar mogelijk en houd tijd over voor wat écht
belangrijk is.

3. Planning!

Door elke week te kijken wat er gedaan moet worden en wanneer je tijd hebt, krijg je overzicht. Stel deadlines niet uit tot het laatste moment want als je kind dan net ziek is dan heb je een probleem.

4. Meld je aan op Facebook groepen voor ondernemers in jouw niche. 

Dit geldt eigenlijk ook voor ondernemers zonder kinderen. 🙂 Kom je ergens niet uit, vraag het aan je concullega’s!

ouderschap en ondernemen

5. Help elkaar en bouw een netwerk op.


6.Wees realistisch

De dag heeft maar 24 uur en er zitten maar 7 dagen in de week, je kunt niet
meer doen dan je best. En vergeet af en toe ook niet te ontspannen, zo houd je het leuk.

7. Verwen jezelf af en toe met me-time!

Van ontspannen krijg je energie waardoor je een leukere ouder wordt en als ondernemer weer kunt knallen.

De Don’ts

1. Work, work, work, work, work..

Vergeet niet dat er meer is dan alleen maar werk. Kinderen groeien zo snel op, mis het niet! Als je dan een dag vrij hebt genomen, ga dan ook niet de hele dag je mail checken of toch even kort dat ene telefoontje plegen. Voor je het weet zit je alsnog de hele dag op je telefoon of achter de laptop.

2. Onrealistische deadlines afspreken

Wees helder en realistisch. Als je een opdracht bespreekt, plan dan in wanneer je daar aan gaat werken. Zo weet de klant waar hij aan toe is en zorg jij voor een realistische planning voor jezelf.

3. Denk niet dat je het er wel even bij doet. 

Ondernemen kost tijd, een stuk meer tijd dan wanneer je in loondienst bent. De verhalen van ondernemers die meer aan het vakantie vieren zijn dan werken, kennen we allemaal maar zijn schaars. Eerst zaaien, dan oogsten.

4. Jezelf vergelijken met een ander

Die ene moeder/vader die met elk schooluitje mee gaat of de ondernemer die 24/7 online lijkt te zijn. Ook zij zullen soms keuzes moeten maken, verkeerde beslissingen nemen of een baaldag hebben. We zijn allemaal mens!

Wat zijn jullie ervaringen als ouder en ondernemer?

Gepubliceerd op 1 juni, 2021 en bewerkt op 1 juni, 2021Categorieën:  Ondernemerschap

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen