11 november | leestijd: 3 minuten

Een job en onderneming combineren met volgende 3 tips

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Een job en een eigen onderneming: voor de ene the best of both worlds, voor de andere een noodzakelijk kwaad. Er zijn verschillende redenen waarom mensen het werknemerstatuut en een eigen onderneming combineren. Zo kun je beide combineren omwille van financiële redenen. Een uiting voor je creativiteit kan een andere reden zijn. Misschien wil je wel eerst voldoende ervaring opdoen om daarna te springen. Of je durft net niet de sprong te wagen. Uiteraard kun je beide ook bewust combineren voor de uitdaging. De hoofdvraag blijft natuurlijk hetzelfde: “Hoe combineer je een job terwijl je een eigen onderneming runt?” Als jij in deze situatie zit of twijfelt om de combinatie aan te gaan, zijn hier 3 tips die je helpen om een job en onderneming te combineren.

Zo combineer je een job en het runnen van onderneming


Een consistente planning

Een goede planning is een absolute must. Een ongestructureerde of afwezigheid van een planning bij een job of een business op zich is al problematisch, laat staan als je beide combineert. Daarnaast zorgt een consistente planning ook voor een betere focus en meer rust in je hoofd. Zo kun je kleine dagelijkse taken op vaste momenten inplannen. Daardoor geef je jezelf meer de ruimte om strategisch na te denken, creatief te blijven en je productiviteit hoog te houden.

Probeer ook de zogenaamde “dode momenten” efficiënt in te vullen. Plan bijvoorbeeld je calls tijdens het rijden van en naar het werk - handsfree weliswaar. Besteed je lunchpauze niet aan het doelloos scrollen op social media maar plaats effectief een post of neem de tijd om te engageren met je doelpubliek. Maak je gebruik van het openbaar vervoer? Beantwoord tijdens de rit dan je e-mails. Eens aangekomen kun je aan het echte werk beginnen.

Dagen een vaste invulling geven kan ook werken om meer structuur te krijgen en productiever te blijven. Bijvoorbeeld sales calls op maandag, meetings op dinsdag, administratie op woensdag, … Het belangrijkste is om een planning te hebben en er een zekere consistentie in te steken. Hoe je het juist invult, bepaal je volledig zelf.

Stel jezelf haalbare doelen

In het begin zul je het gevoel hebben dat je niet vooruit geraakt. Logisch. Je hebt enorm veel werk, moet je ritme nog vinden en hebt zoals ieder mens maar 24u op een dag - waarvan het liefst nog een paar uur slaap. Om jezelf niet teleur te stellen en te ontmoedigen, is het belangrijk om haalbare doelen te stellen. Beter kleine doelen en/of verspreid over een grotere termijn en deze sneller te behalen dan omgekeerd.

Probeer daarnaast ook een realistische inschatting te maken van hoe lang je over een bepaalde taak of project doet. Een business plan schrijf je niet op een avond, maar je social media inplannen op een namiddag voor een hele maand is wel realistisch.

Zorg ten slotte ook voor een kleine marge. Er kunnen altijd onverwachte zaken tussenkomen.

Wees je bewust van de offers maar vergeet niet om bewust te ontspannen

Het starten van een bedrijf is moeilijk. Een bedrijf starten terwijl je nog ergens anders werkt? Nog moeilijker! Als je dit eenmaal beseft en accepteert, zal het geleidelijk aan minder zwaar aanvoelen. Je zult namelijk offers moeten maken, zowel professioneel als privé. Je kunt bijvoorbeeld geen meetings inplannen tijdens de daguren en je zult niet alle feestjes in het weekend kunnen bijwonen. Elke avond voor de TV zitten, zal je niet dichter bij je doelen brengen en het is mogelijk dat je een aantal vrienden zult verliezen omdat ze je te weinig ziet. Het zal mentaal en fysiek uitputtend zijn. Daarom is het ook belangrijk om niet te vergeten af en toe écht te ontspannen. Maak er tijd voor, plan het in en geniet er dan ten volle en bewust van.

job en onderneming combineren

Met deze 3 tips zal het nog steeds een uitdaging zijn om een job en onderneming te combineren. Al zullen deze tips er wel voor zorgen dat je jezelf fysiek en mentaal de ruimte geeft om van beide een succesverhaal te maken. Vergeet vooral niet te genieten van het proces, te blijven gaan voor je dromen en af en toe welverdiend te ontspannen.

Gepubliceerd op 11 november, 2020 en bewerkt op 11 november, 2020Categorieën:  Ondernemerschap

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen