5 Tips voor een doeltreffende elevator pitch

17/8/2023

Een elevator pitch is een korte, maar krachtige overtuigende speech over je idee, project, product, bedrijf of jezelf als ondernemer. Het trekt de aandacht van je gesprekspartner, zodat die interesse gaat tonen in het onderwerp van je pitch. Je praat best niet te lang: ongeveer 20 à 30 seconden, net de tijd die je nodig hebt om bijvoorbeeld van de gelijkvloers tot de 20ste of 30ste verdieping te raken met de lift. Vandaar de naam dus.

De elevator pitch is een perfect middel om de interesse te wekken van een heel brede waaier aan mensen. Denk maar aan een potentiële bedrijfspartner, een investeerder of toekomstige klant. Je boodschap kort, maar krachtig overbrengen getuigt van jouw professionalisme als ondernemer. Ook komt je gesprekspartner meteen te weten hoe serieus je jezelf neemt.

Een paar goede voorbeelden van elevator pitches kan je vinden in programma’s zoals The Dragon’s Den op BBC One. Daarin komen allerlei (kleinschalige) bedrijven aan bod die een investeerder zoeken. Maar daarvoor moeten ze natuurlijk eerst de interesse weten te wekken van de ‘Dragons’.

5 tips voor een doeltreffende elevator pitch

Een doeltreffende pitch komt er niet vanzelf. Vaak ben je wel een tijdje bezig om je pitch in elkaar te steken, want het blijft een wik-en-weegspel. Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Hieronder krijg je alvast wat tips die je op weg kunnen helpen om jouw gesprekspartner te overtuigen.

1.  Let op je inhoud

Je pitch bestaat uit ongeveer 4 delen. Het eerste deel is waar jij kort het onderwerp voorstelt waarover je zal vertellen. Dat kan dus redelijk specifiek zijn: een plan, een product of een project, maar ook veel algemener, bijvoorbeeld een idee, je bedrijf als geheel of jij als ondernemer. 

Het tweede deel is wat jij of je onderwerp te bieden heeft aan je gesprekspartner, of in andere woorden: welke oplossing jij naar voren kan brengen die je gesprekspartner zal helpen om zijn of haar probleem op te lossen. 

Het derde deel is de voordelen die jij meebrengt met je idee, plan, product of bedrijf. Waarom zou je gesprekspartner überhaupt blijven luisteren naar jou? Waarom is jouw boodschap interessant voor je gesprekspartner? 

En als laatste, en misschien wel het belangrijkste onderdeel: beschrijf waar jij naar op zoek bent. Waarom doe je je elevator pitch? Ben je op zoek naar een zakenpartner, een investeerder of wil je potentiële klanten overtuigen om de producten of diensten van je bedrijf te kopen?

Bonustip: maak voor elke doelgroep (investeerder, zakenpartner, klant) een andere pitch die speciaal voor de noden en wensen van die doelgroep geoptimaliseerd is. Zo maak je de meeste kans om je gewenste resultaat te bereiken met je elevator pitch.

2. Hou het kort

De naam zegt het zelf al: een elevator pitch is een speech die je makkelijk in de lift zou kunnen doen. Houd die dus zo kort mogelijk. Ga niet oneindig in op de details, want time is money, dat geldt ook voor je gesprekspartner. Tussen de 20 à 30 seconden is een goede lengte. Time jezelf op voorhand zodat je precies weet hoelang je pitch ongeveer duurt en ook of die te lang wordt.

3. Eindig met een vraag

Het einde van je elevator pitch is bijna even belangrijk als het begin. Eindig je met een pijnlijke stilte, dan is de kans groot dat je gesprekspartner vooral vertrekt met het gevoel dat jij nog wat meer tijd moet spenderen aan het onderwerp van je pitch. Die pijnlijke stilte is makkelijk te omzeilen met een relevante vraag aan het einde van je pitch. Zo kan je gesprekspartner meteen inhaken op het gespreksonderwerp.

4. Lichaamstaal en intonatie

Een bedrijfsleider moet niet enkel goed kunnen leiden, maar ook interessant kunnen praten. Let daarom altijd op je lichaamstaal en intonatie wanneer je je elevator pitch doet. Psycholoog Albert Mehrabian beweert zelfs dat lichaamstaal meer dan de helft van je boodschap overbrengt. En staat bekend voor de 7-38-55 regel. Oftewel, 7% van de communicatie zijn woorden, 38% intonatie en 55% lichaamstaal.

Hoe je staat, hoe je beweegt, hoe je praat, het helpt allemaal om de interesse te wekken van je gesprekspartner. Begin met je houding: sta sterk op twee voeten en richt je lichaam naar de persoon waarmee je praat. Gebruik handgebaren om je boodschap extra in de verf te zetten en om natuurlijker over te komen.

5. Oefening baart kunst!

Alle publieke sprekers moeten leren spreken. Ga er dus niet vanuit dat je zomaar goed een boodschap kan overbrengen. Ook mondelinge vaardigheid is een skill die je moet leren en oefenen. Probeer je elevator pitch eens uit voor je vrienden en/of familie en wees je bewust van hoe je je boodschap overbrengt. Meestal kunnen zij je meteen vertellen wat je verbeterpuntjes zijn. Neem hun constructieve feedback ter harte en maak je pitch nóg beter.