5 goede voornemens voor ondernemers

17/8/2023

Een nieuw jaar is altijd het perfecte moment om terug te blikken op afgelopen jaar. Wat ging goed, wat kan beter, welke doelen zijn behaald en welke wil je komend jaar realiseren. Meestal maken mensen persoonlijke voornemens zoals gezond eten, meer bewegen, een bepaald bedrag sparen en tijd vrijmaken voor familie. Ook als ondernemer kun je goede voornemens maken voor je bedrijf. We hebben een aantal goede voornemens voor ondernemers op een rij gezet die gemakkelijk te implementeren zijn in je onderneming.

5 goede voornemens om succesvol te ondernemen in 2021

Organiseer jezelf en je bedrijf

Het klinkt voor de hand liggend, maar het zou je verbazen hoeveel ondernemers er niet of onvoldoende georganiseerd zijn. Geen ordelijk bureau, documenten overal en nergens, een uitpuilende mailbox, … Wanneer je als ondernemer optimaal wilt presteren, is een goede organisatie en structuur een must. Bovendien zal het zijn vruchten afwerpen in de service naar je klanten toe. Je zult productiever, meer gefocust en efficiënter werken wat resulteert in beter afgeleverd werk.

Geen of een chaotische organisatie zorgt voor een onnodig verlies van tijd, energie en dus inkomsten. Maak even de tijd en energie vrij om alles te organiseren. Zo snel mogelijk. Eens je structuur op punt staat, zorg dan voor regelmatige mechanismen om het georganiseerd te houden en eventueel aan te passen waar nodig.

Netwerken

We begrijpen heel goed dat je na een lange werkdag het liefst op de bank wilt gaan liggen om naar Netflix te kijken. Of je hebt een gezin waar je voldoende aandacht aan wilt geven. Sociale activiteiten na het werk kunnen vermoeiend zijn en je overweldigen, maar het ontmoeten van nieuwe mensen kan een enorme impact hebben op je carrière. Vooral nieuwe mensen in je branche. Ze houden je scherp, up-to-date en geven talrijke inzichten.

Het is ook een geweldige manier om je communicatieve vaardigheden op peil te houden. Bovendien kan het ontmoeten van nieuwe mensen leiden tot nieuwe opportuniteiten zoals promoties en samenwerkingen. Probeer minstens 1 keer per maand een evenement, netwerkmoment of andere activiteit binnen zakelijke context te doen, online of offline. En vergeet er vooral niet van te genieten!

Vraag om feedback

Feedback vragen aan bijvoorbeeld partners of klanten kan eng zijn, maar het is goud waard. Geregeld feedback vragen kan er voor zorgen dat wanneer een probleem zich voordoet, het onmiddellijk aangepakt kan worden voor het escaleert. Bovendien zal de persoon aan wie je feedback vraagt zich gewaardeerd, erkend en gerespecteerd voelen. Wat zal resulteren in een wederzijds respect, een betere connectie en lange termijn samenwerkingen.

Lees en leer

Steeds op de hoogte zijn van de trends en het nieuws binnen je sector is belangrijk. Niet alleen bevordert dit de (innovatieve) werking van je onderneming, ook biedt het content en verbetert het je positie als thought leader. Neem een abonnement op tijdschriften of andere publicaties over je sector, schrijf je in voor nieuwsbrieven, volg relevante thought leaders, enz.

Probeer ook op de hoogte te blijven van wat er in de wereld in het algemeen gebeurt. Loop geregeld de krantenkoppen af, beluister de radio in de auto of doorblader de krant tijdens je dagelijkse kop koffie. Probeer vooral de impact van algemeen nieuws op je sector te begrijpen, er kritisch over na te denken en te anticiperen op toekomstige problemen.

Vind een manier om stress te verminderen

Ondernemen is een stressvolle bezigheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je stress kunt verminderen om heldere beslissingen te nemen en emoties niet te laten overheersen. Stretchen, mediteren, een wandeling maken, sporten, een boek lezen, naar Netflix kijken, … Zolang je maar iets vindt dat voor jou werkt.

Een ochtendroutine inlassen vooraleer je start is ook een goede manier om stress te verminderen en jouw productiviteit te verhogen. Lees ook 'Ochtendroutines om jouw productiviteit en succes te verhogen'.

goede voornemens voor ondernemers
Wat zijn jouw goede voornemens als ondernemer?