12 juli | leestijd: 3 minuten

Waarom lokale media soms interessanter is dan landelijke media

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Wanneer ik bedrijven help om in de media te komen, hoor ik vaak dat ze alleen maar in de grote media willen komen. Staar je daar niet op blind, is dan mijn advies. Het gaat om rélevant bereik en (niet alleen) om een enorm bereik en daarom is lokale media soms interessanter.

Door in media zoals kranten, online platforms, radio, televisie of tijdschriften te komen, bouw je een geweldige naamsbekendheid voor je bedrijf op. Zo trekt het ondernemersplatform deondernemer.nl maandelijks bijna 450.000 mensen. En wat de denken van Linda.nl, hét digitale platform van tv-persoonlijkheid Linda de Mol. Met bijna 4 miljoen lezers koploper in het online medialandschap.

Waar bevinden jouw klanten zich?

Het ligt er maar net aan waar jouw klanten zich bevinden én wat je doel is om te kunnen beoordelen welk medium het meest interessant is. De website van het Algemeen Dagblad heeft met maandelijks 1 miljoen lezers dan wel een minder groot online bereik dan Linda.nl, maar als dáár jouw klanten zich bevinden, kan dat juist een stuk waardevoller voor je bedrijf zijn.

lokale media

Even een heel simpel voorbeeld: stel, je hebt een eigen ijssalon in het centrum van een dorp en hebt verder niet de ambitie om er een landelijk concept van te maken. Het belangrijkste voor jou is dat je het állerlekkerste ijs verkoopt en het dorp uitloopt om bij jouw salon zo’n koude lekkernij te halen. Dat ze speciaal voor jou kiezen en niet naar de concurrent een paar straten verderop gaan.

Dan kun je wel een interview aan de ondernemer.nl geven, maar is dat waar jouw klanten uit het dorp zich ook bevinden? Een aantal ondernemers vast wel, maar logischer zou zijn om met een waanzinnig artikel in de lokale media te komen.

 ‘Het plaatselijke suffertje’ of het lokale krantje worden door lokale kranten wel eens denigrerend genoemd. Terwijl zo’n medium vaak een grote, loyale groep lezers heeft en super interessant kan zijn voor lokale ondernemers! En daardoor uiteindelijk een groter(relevanter) bereik heeft dan een landelijk medium. Met meer omzet tot gevolg.

Hoe kies je de juiste media voor jouw bedrijf?

1. Breng in kaart waar jouw klanten zich bevinden

Bepaal allereerst waar jouw doelgroep zich bevindt. Heb je een onderneming in de plaatselijke horeca of retail, dan is dit vaak in dezelfde stad of dorp. Daarentegen bereikt een webshop vaak een landelijke doelgroep. Probeer ook in te schatten of jouw doelgroep vooral via offline of online media te bereiken is.

lokale media

2. Bepaal welke interesses jouw klanten hebben

Naast de keuze voor landelijke of regionale media, en offline of online, is er ook de keuze tussen algemene media en niche media. Wil je bijvoorbeeld HR-professionals bereiken dan kan een kleiner HR vakblad veel relevanter zijn dan een groter algemeen nieuwsblad.

3. Maak een lijst van geschikte media

Vervolgens maak je op basis van stap 1 en 2 een lijst van geschikte media die je voor jouw bedrijf kunt benaderen met een relevant verhaal.

Ben je al lid van de Facebook Groep 'Samen Ondernemen door Mentorr' ? 

De officiële Facebook Community voor ondernemers die kennis willen opdoen, op zoek zijn naar een mentor of samenwerkingen willen aangaan. Synergie tussen jong, oud, startend en ervaren... daar geloven wij in.

Word gratis lid

Gepubliceerd op 12 juli, 2021 en bewerkt op 12 juli, 2021Categorieën:  Marketing

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen