23 juni | leestijd: < 1 minuten

Pinterest voor bedrijven als boost voor jouw onderneming

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Het is voor bedrijven een steeds grotere uitdaging geworden om betrokkenheid en verkeer van jouw doelgroep te genereren op sociale media. Maar in tegenstelling tot andere platforms is Pinterest uniek omdat het een visuele zoekmachine is. Als je Pinterest voor bedrijven gebruikt, krijg je de rijke publieksinteracties van sociale-mediaplatforms vermengd met de traffic-driven kracht van een visuele zoekmachine.

Pinterest who?

Gebruik je Pinterest momenteel alleen om jouw droomvakantie te plannen of heerlijke gerechten op te slaan? Of gebruik je Pinterest ook voor zakelijke redenen? Als je dat laatste nog niet doet, time to get on board!

Pinterest genereert namelijk meer verkeer dan shopping sites zoals Facebook: meer dan 83% van de wekelijkse gebruikers (Pinners) heeft een aankoop gedaan bij merken dat ze op het platform gezien hadden. Pinners zijn op zoek naar nieuwigheden, ze willen inspiratie opdoen. Ze zijn bereid om nieuwe dingen uit te proberen, nieuwe ideeën ontdekken, geweldige recepten vinden. 72% van de pinners, zegt dat het gebruik van Pinterest hen inspireert tot een aankoop - zelfs wanneer ze dat niet van plan waren.

Pinterest voor Business – Basics

pinterest voor business

Terminologie die je moet kennen

Voor we ons verdiepen in de wonderen van Pinterest Business, is het belangrijk dat we de basis begrijpen: interface, terminologie, … kort door de bocht: hoe werkt Pinterest? 

pinterest voor business

Interface van Pinterest

Je homepage, of je nu via je computer of smartphone te werk gaat, is gevuld met PINS.

Pins & Pinformaten

Pins zijn berichten die je maakt op Pinterest, net zoals een Tweet. Het unieke aan Pins is dat ze altijd een afbeelding/video bevatten. Hierbij zijn tekst, omschrijving en links optioneel. Links zijn dus een geweldige kans om verkeer naar je website, je productpagina’s, je blogberichten te leiden.

Pinner

Net zoals elk platform, zijn er leden. Pinners zijn de gebruikers van Pinterest

Pin

Een pin is een primaire post die op Pinterest wordt gepubliceerd. Pins bevatten altijd foto’s of video’s. Hierbij is een titel, beschrijving en link optioneel.

Promoted Pins

Promoted Pins zijn een soort van geadverteerde pins. Het zijn pins waarvoor bedrijven betaald hebben om ze te promoten, zodat meer pinners ze zien. Deze verschijnen in de homepage, categorie feed en zoekresultaten. Wel bevatten deze een duidelijk “Promoted” label

Repin

Net zoals een retweet op Twitter, zijn er repins op Pinterest. Een repin is wanneer iemand een post pint die hij leuk vindt (maar deze niet heeft gemaakt) op een van zijn borden

Rich Pins

Rich Pins trekken automatisch meer informatie van jouw website naar de Pin. Het doel is om meer informatie te geven, zoals de beschikbaarheid van producten en actuele prijzen. Rich Pins zijn beschikbaar in drie formaten: Product Rich Pins, Recept Rich Pins en Artikel Rich Pins.

Video Pins

Deze zijn zoals gewone Pins, maar in plaats van een statische foto, hebben zij een video die loops. Net zoals bij Reels.

Carousel Pins

In plaats van slechts één afbeelding, bevatten carrouselpins meerdere afbeeldingen. Er kunnen maximaal vijf afbeeldingen aan een carrousel-speld worden toegevoegd.

Collection Pins

Deze Pin-indeling maakt het makkelijker voor Pinnaars om te winkelen voor soortgelijke producten. Wanneer een pinner op het vergrootglas in de rechterbenedenhoek van een verzamelingspin klikt, verschijnen er witte stippen.

Idea Pins

Dit is een nieuwe Pin-indeling die nog niet overal beschikbaar is. Idee Pins kunnen worden gebruikt om jouw merk op een nieuwe manier te promoten, door de kleuren en lettertypen in jouw Pin aan te passen, stap-voor-stap gidsen te maken of collecties samen te stellen.

Try-on-Product Pins

Dit is een andere nieuwe Pin-indeling die nog niet op grote schaal beschikbaar is. Try on Pins maken gebruik van augmented reality (AR filters), waardoor pinners producten die ze op Pinterest zien virtueel kunnen "uitproberen" met behulp van de Pinterest Lens. Gek toch!

Borden en soorten borden

Elke pin wordt opgeslagen op een bord. Borden zijn verzamelingen van gerelateerde pins die je op je Pinterest profiel samenstelt. Andere gebruikers kunnen je borden volgen of je profiel volgen. Je kan specifieke borden maken - hoe specifieker, hoe beter. Ben je een interieurdesigner? Dan zou je in een specifieke stijl pins opslaan van een Bohemian-style slaapkamer.

Borden

Zie Pinterest borden als digitale moodboards. Je kan borden gebruiken om je pins op te slaan, te verzamelen en te ordenen. Velen gebruiken borden om hun pins te groeperen volgens een bepaald thema of onderwerp. Je kan bijvoorbeeld een bord maken rond de planning van een productlancering, voor seizoensinhoud, of voor trouwinspiratie. Alles is mogelijk!

Groepsborden

Groepsborden zijn hetzelfde als gewone borden, behalve dat meer dan één persoon inhoud kan toevoegen. Deze indeling is ideaal voor marketeers die ideeën of plannen met hun team willen delen, omdat iedereen een bijdrage kan leveren.

Geheime borden

Een geheim bord kan alleen worden gezien door de maker en de uitgenodigde medewerkers. Als je een geheim bord aanmaakt, zie je een slotsymbool naast de naam van het bord. Deze zijn handig voor plannen die je niet openbaar wilt maken - geheime borden worden niet weergegeven in de startfeed, bij het zoeken, of waar dan ook op Pinterest.

Beschermde borden

Net als geheime borden, staan beschermde borden onderaan je Pinterest profiel en alleen jij kunt ze zien. De pins op deze beschermde borden zijn echter wel op heel Pinterest te zien als een pinner een directe link heeft.

Algemene Pinterest voorwaarden

Publieksinzichten

Pinterest bedrijfsaccounts hebben toegang tot belangrijke statistieken en analyses via Audience Insights. Ben je benieuwd wat je allemaal kan ontdekken dankzij deze statistieken? Lees dan onze blog “Pinterest Analytics 101 – Tips en Tricks”

Pinterest Lens  

Deze AR tool is alleen beschikbaar op mobiele apparaten. Super-tool! Dankzij de camera kan je een foto nemen van een bepaald object/omgeving, en automatisch word er gerelateerde content op Pinterest weergegeven.

Pincodes 

Pincodes zijn in wezen QR-codes. Dankzij deze codes (die je trouwens kan inscannen via de Pinterest Lens), word je teruggekoppeld aan iemands bord of profiel.

Creëer ‘pin’-waardige content

Visuals spreken boekdelen op Pinterest. 85% van de social media gebruikers hecht meer waarde aan visuals dan aan tekst. Maar dat betekent niet dat je de tekst moet vergeten.

pinterest voor business

Wat maakt een goede pin:

  • Verticale afbeeldingen. Precies 85% van de pinners gebruikt mobiele apparaten.
  • Maak tekst voor de afbeelding. Vertel mensen wat ze zien en moedig ze aan om meer te leren.
  • Bedenk een opvallende kop voor je tekst.
  • Pas je pin aan zodat hij bij je merk past
  • Vertel klanten een boeiend verhaal over je merk.
  • Zo kan je stap-voor-stap infografieken plaatsen, tutorials, tips, DIY’s, … alles kan! 

Door het creëren van een Pinterest marketing strategie die gebruik maakt van inhoud als deze voor jouw kleine bedrijf, zal je waarschijnlijk een aanwezigheid opbouwen die gebruikers aanmoedigt en motiveert om te reageren op jouw berichten.

Bovendien zal door het plaatsen van deze informatieve inhoud jouw betrouwbaarheid op het platform groeien.

Stuur gebruikers naar jouw website

Heb je een interessante afbeelding of foto waar gebruikers misschien meer over willen weten? Nou, zet het dan op Pinterest!

Dit is een geweldige kans om gebruikers van jouw sociale media naar jouw website te laten overstappen.

Met Pinterest kan je geweldige visuele content op jouw pagina plaatsen die gemakkelijk kan linken naar de website van jouw bedrijf.

Of je nu een foto plaatst van nieuwe producten die te koop zijn via je website of interessante afbeeldingen die teruglinken naar een blog, om er maar een paar te noemen, dit is een geweldige manier om Pinterest verkeer naar je webpagina te leiden.

Bonustip: Zorg ervoor dat de visuele inhoud, of het nu een foto, infographic of meer is, die je op je pagina plaatst of re-pint, van hoge kwaliteit is! Gebruikers zullen eerder de tijd nemen om je post te bekijken en zelfs te pinnen als de visuele inhoud helder, duidelijk en (als het tekst bevat) makkelijk te lezen is.

Maak visueel zoeken een optie

pinterest

Als je het afronden van verkoop via Pinterest naar een hoger niveau wilt tillen, dan heb je geluk!

Pinterest is een leider geworden in de visuele zoekruimte met de toegankelijkheid om producten direct op het platform te kopen. Simpel gezegd, Pinterest heeft technologie die gebruikers in staat stelt om direct iets te winkelen dat hun aandacht trekt.

Met de visuele zoekfunctie "Shop the look" kunnen gebruikers gemakkelijk koopopties bekijken voor items in een pin die ze leuk vinden. En met de "Lens"-functie kunnen gebruikers foto's maken van fysieke voorwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn om resultaten te vinden voor het item dat ze op Pinterest kunnen kopen.

Dus, het instellen van de mogelijkheden van jouw bedrijf om te verschijnen in deze aankoopresultaten is nog een andere uitlaatklep om de verkoop binnen te halen!

Bouw een gemeenschap

Vergeet niet de connecties die jouw bedrijf kan maken op sociale media, in het bijzonder Pinterest.

Binnen een Pinterest profiel, kunnen gebruikers en bedrijfspagina's "borden" maken, die een groep van vergelijkbare beeldpins bevatten die een gebruiker op het bord opslaat.

Bijvoorbeeld: Als een nieuwe collectie uitbrengt, kan het een bord maken met de naam en het seizoen en daarin foto's opnemen van de producten uit die collectie.

Als het gaat om het opbouwen van een gemeenschap, wat hebben deze borden er dan mee te maken?

Welnu, Pinterest gebruikers kunnen jouw borden volgen, en je kan zelfs een stap verder gaan door bepaalde gebruikers uit te nodigen om lid te worden van sommige van jouw borden. Door dit te doen, kunnen zij inhoud toevoegen waarvan zij denken dat deze goed bij het bord past en zich uiteindelijk meer verbonden voelen met jouw bedrijf!

Niet alleen dat, maar vergeet niet om jouw trouwe volgers terug te volgen! Dit is nog een andere manier om jouw waardering voor hun steun te tonen en jouw bereik binnen de Pinterest gemeenschap te vergroten.

Conclusie?

Pinterest is ook een geweldig hulpmiddel voor het opbouwen van je merkidentiteit. Sommige bedrijven weten misschien al welke persoonlijkheid ze met hun bedrijf geassocieerd willen zien, in dat geval kun je door Pinterest bladeren en jezelf afvragen: "past deze afbeelding bij de levensstijl die we proberen te promoten?" Zo ja, pin er dan op los!

Als je een klein, groeiend bedrijf hebt, neem dan de tijd om na te denken over je ideale klantenkring en welke persoonlijkheidskenmerken hen zouden aanspreken of bij hen zouden passen. Bedenk wat jouw publiek zou aanspreken en weerspiegel die wensen. Het belangrijkste is dat je waardevolle content creëert voor je (potentiële) klant. Succes!

Download zeker onze GRATIS Gids om je marketing strategie een boost te geven met 7 easy-to-apply tips!

Pinterest marketing strategie

Gepubliceerd op 23 juni, 2022 en bewerkt op 23 juni, 2022Categorieën:  Marketing

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen