Hoe een nieuwsbrief maken en versturen

17/8/2023

Een nieuwsbrief is een fantastische uitvinding en kan je als bedrijf niet missen. Het is niet alleen een manier om nieuwtjes, wedstrijden, en heel wat andere zaken te delen, maar het is ook een goede manier om 'leads' te verzamelen. Het kan klinken als een hele uitdaging om een nieuwsbrief te maken; hoe begin je hieraan? Wat heb je hiervoor nodig? Wat zet ik er nu net in? Leer hieronder een nieuwsbrief maken en verzenden.

Waarom een nieuwsbrief maken

Een nieuwsbrief is dus een goede manier om leads of anders gezegd 'emailadressen' of contacten te verzamelen op een 'subtiele' manier. Mensen geven niet zomaar hun gegevens weg én dankzij de GDPR-regels mag je ook niet zomaar random iemand mailen. Daarom is het belangrijk om mensen hun mailadres vrijwillig te laten invullen en dat kan heel gemakkelijk door een nieuwsbriefaanmelding te voorzien op jouw website. Maar dan dien je uiteraard wel nieuwsbrieven te versturen...

Nieuwsbrief opmaken

Het voordeel is dat er vandaag de dag heel wat programma's bestaan met heel wat templates in waar jij mee van start kan gaan. Dus als je zelf niet al te creatief bent kan je toch gemakkelijk aan de slag met nieuwsbrieven te versturen voor jouw bedrijf. Je kan deze op die manier volledig naar jouw zin aanpassen. Bij het opstellen van een nieuwsbrief dien je wel rekening te houden met enkele belangrijke aspecten qua inhoud, opbouw en layout.

Content

Zorg dat je waardevolle en unieke content verstuurd in jouw nieuwsbrief. Het doel van jouw nieuwsbrief heeft nog altijd als nut om jouw klanten of potentiële klanten op de hoogte te houden van nieuwigheden binnen jouw bedrijf; een nieuw blogartikel, nieuwe woning, event, etc. Maar je wil ook jouw lezers overtuigen en aantrekken en daarom dien je jouw nieuwsbrief dus te voorzien van waardevolle content.

Als je zelf blogartikels op jouw website voorzien, dan kan je deze in een bepaalde frequentie uitsturen via jouw nieuwsbrief. Verwerk niet volledig jouw artikels hierin, maar trigger jouw lezers om ze te lezen op jouw website. Voorzie dus kort een titel en een korte inleiding.

Heb je nog geen blog en wil je hiermee aan de slag gaan? Lees dan het artikel 'Hoe een blog starten voor jouw bedrijf'.

Ook jouw diensten en evenementen vermeld je mee in jouw nieuwsbrief. Zorg dat deze kort en krachtig zijn. Je kan bijvoorbeeld werken met gratis producten of een wedstrijd waaraan ze kunnen deelnemen. Als je echt in detail over iets wil gaan dan stuur je best een aparte mail hierover.

Call to action

Zorg ook altijd dat jouw nieuwsbrief een call to action heeft (of meerdere). Bij blogartikels kan dit dus zijn om ze te laten doorklikken naar jouw website (wat zorgt voor meer traffic) , organiseer je een event of een webinar dan is jouw doel om inschrijvingen te genereren dus laat ze dan ook registreren. Zonder call to action zal er verder niets met jouw mail gedaan worden en dat is zonde van jouw tijd en energie.

nieuwsbrief maken

Huisstijl en opmaak

Zorg dat jouw nieuwsbrief jouw huisstijl heeft. Dit kan je al gemakkelijk doen door dezelfde kleuren als jouw website te gebruiken. Het is belangrijk dat jouw merk herkent wordt, dat zorgt voor geloofwaardigheid.

Vul jouw template ook op met woorden en foto's en of gifs (werken ook altijd leuk). Je hoeft zeker geen drukke mail te versturen, soms is een simpele nieuwsbrief al voldoende.

Wees persoonlijk

De beste nieuwsbrieven zijn degenen die persoonlijk zijn geschreven, waarbij je het gevoel hebt dat ze echt tegen jou bezig zijn en niet tegen een grote groep mensen. Je kan jouw mailings persoonlijk maken door segmenten aan te maken en enkel de juiste content naar de juiste mensen te sturen. Werk ook met persoonlijke tokens. Spreek ze af en toe aan met de voornaam , maar overdrijf hier natuurlijk ook niet in.

Kies een goede titel en verzendnaam

Een goede titel zoeken voor jouw nieuwsbrief is niet altijd gemakkelijk, want je wil zorgen dat jouw mail geopend wordt en het moet dus opvallen.

Ga bij opmaken van jouw campagne ook voor een persoonlijke verzendnaam. Het is bewezen dat deze meer geopend worden en dat er meer doorgeklikt wordt. Dit kan je gemakkelijk testen door een A/B test uit te voeren. Dit is iets dat in jouw programma voorzien wordt.

Test en verbeter

Heel belangrijk is dat wanneer jouw mail klaarstaat dat je eerst nog een of meerdere tests uitvoert vooraleer je hem ook effectief verstuurd. Kijk daarbij na of alle links doorlinken, de foto's geladen zijn, of hij mooi op Desktop als op de telefoon komt, er geen schrijffouten meer instaan, etc.  Door dit enkele keren te testen perfectioneer je jouw mailing.

Hou rekening met verzendtijden

Als je nieuwsbrieven gaat verzenden dan hou je ook best rekening met de beste verzendtijden, want je wil dat jouw mail zoveel mogelijk keer geopend wordt met meer kliks en meer verkeer naar jouw website. Je wil niet dat hij verloren gaat in de massa. Op internet vind je heel wat antwoorden terug op deze vraag.

Extra tips wanneer je nieuwsbrieven gaat versturen

Zorg voor consistentie

Zorg voor een vast schema voor jouw nieuwsbrieven. Stuur bijvoorbeeld elke woensdag een mail, of om de twee weken, zorg ervoor dat het steeds op dezelfde dag en uur buiten gaat.  Timing is heel belangrijk!

Ga ook niet té veel nieuwsbrieven versturen, want dan loop je de kans dat je met heel wat uitschrijvingen te maken gaat krijgen.  Stuur je te weinig, dan zullen je abonnee's je vergeten en je berichten automatisch als spam markeren omdat ze zich niet meer herinneren wat het is.

Werk niet zonder platform

Start niet zonder een platform. Hierboven hebben we al enkele platformen opgenoemd, maar uiteraard zijn er nog heel wat anderen te vinden. Als je zonder platform gaat werken, komt dit heel onprofessioneel over en is het ook niet traceerbaar. Je zal dus niet weten of jouw mails geopend worden en of er op jouw links geklikt wordt. En dat is wel een hele belangrijke wanneer je mails stuurt.

Gebruik niet altijd dezelfde titel

Wees creatief met de onderwerpregel. Deze moet niet alleen aanzetten tot lezen, maar je moet ook wel origineel zijn met de titel. Neem dus niet altijd dezelfde titel.

Maak het niet moeilijk om uit te schrijven

Zorg dat je de uitschrijfknop niet gaat verstoppen. Hierdoor voorkom je dat jouw lezers negatief of gefrustreerd geraken als ze zich willen uitschrijven. Zorg dus dat je in elke mail gemakkelijk en duidelijk een afmeldoptie toevoegt.

Check spamfilters

Als je jouw emails verzend zorg er dan steeds voor dat je geen 'spam alarmen' laat afgaan waardoor ze nooit in de inbox van de ontvangers terechtkomen. Er zijn heel wat spamtriggers die je moet vermijden wanneer je een mail stelt. Zorg zeker dat je deze even bekijkt vooraleer je van start gaat.