28 maart | leestijd: < 1 minuten

Hoe een goede waardepropositie maken

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Je value proposition, ook wel eens waardepropositie genoemd, is de kern van jouw concurrentievoordeel. Het beschrijft op een duidelijke manier waarom iemand bij jou zou willen kopen in plaats van bij je concurrent. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je concurrentievoordelen zijn want het kan het verschil betekenen tussen een verkoop verliezen of winnen.

Wij vinden het belangrijk dat je dit weet en kan neerpennen ook. Het schrijven van een waardevoorstel dat sterk genoeg is om je conversie én verkoop te stimuleren? Daar helpen wij je mee. 

In dit artikel leer je belangrijke definities, voorbeelden dat belangrijk zijn bij het opschrijven, en technieken om geweldige waardeproposities te maken. Aan het eind van deze dag ben je in staat om een duidelijk en overtuigend klantwaarde voorstel te schrijven om je conversiepercentage te verhogen. 

Laten we er eens induiken!

Wat is een ‘value proposition’

Je waardepropositie centraal stellen is cruciaal voor succesvolle marketing. Het is waar je mee moet beginnen op je site, en het is wat alle andere berichtgeving moet ondersteunen en versterken. 

Een sterke waardepropositie heeft een ijzersterke haak nodig. Het moet het wat en waarom van je merk communiceren op een manier die:

 • je publiek aanspreekt
 • duidelijk en beknopt is
 • een merkbelofte communiceert
 • beschrijvend is

Soms is het makkelijker om iets te begrijpen als je het andersom ziet. Dus laten we eens definiëren wat een waardevoorstel niet is?

Een slogan of tagline: Slogan is een slagzin of een groep woorden die op een meer commerciële of inspirerende manier worden gecombineerd om een product te identificeren.

Een aanzetting tot actie: Een waardepropositie verklaring is niet bedoeld om een prospect aan te zetten tot onmiddellijke actie.

Opschepperij: Het is zeker niet om je prestaties of kenmerken te sorteren of hoeveel klanten je had.

Drie grote valkuilen waar merken in trappen die jij moet vermijden zijn: 

Te veel informatie geven, feature-drive

Het is top om verliefd te zijn op je product, maar als je je liefde toont door te veel informatie te geven, kan je jouw potentiële klanten in verwarring brengen. Dus proberen om al je voordelen en functies toe te passen in je value proposition, is geen goed idee.

waardepropositie

Niet beschrijven van de waarde vanuit het perspectief van de koper

Je kunt een wirwar aan features hebben. Maar al die features zijn niet essentieel voor je klant. Je moet nadenken over de meest kritische uitdaging waar je doelgroep elke dag mee te maken krijgt. En laat ze geloven dat jij de ultieme oplossing bent voor hun probleem. Een goed waardevoorstel moet mensen wegleiden van hun pijn en hen een glimp van verlichting geven.

Het niet identificeren van wat jou anders maakt dan de concurrentie

Als je aanbod hetzelfde is als die van je concurrenten, gaan mensen geen reden hebben om voor jou te kiezen. Zorg dat je met je unieke punten kunt uitpakken.

Hoe je een waardepropositie creëert

Als je één enkele brainstormsessie inplant met de verwachting dat je met een perfect uitgewerkt plan uitkomt…. dan zal je zeer waarschijnlijk gefrustreerd en opgebrand vertrekken. Het is veel makkelijker en productiever om dit proces stap voor stap te volgen. Meerdere brainstormsessies kunnen nodig zijn, en dit met verschillende personen. 

Stap 1 - verduidelijk het hart van je merk

Vaker wel dan niet, wanneer een merk worstelt met het verwoorden van hun boodschap, komt dat omdat ze geen sterk ‘merk hart’ hebben (doel, visie, missie en waarden). Als je effectief wilt communiceren, moet je identificeren wie je bent en waarom je in de eerste instantie in het bedrijfsleven zit - en dat wordt samengevat in deze kernidentiteit. Als je het nog niet hebt gedaan, schrijf je dan best het volgende op:

 • Doel: Waarom besta je?
 • Visie: Welke toekomst wil je helpen creëren? Hoe ziet die toekomst eruit?
 • Missie: Wat moet je hier doen? Hoe creëer je die toekomst?
 • Waarden: Welke principes leiden jouw gedrag?

Deze eenvoudige oefening zal je helpen jouw waarden te benaderen met meer duidelijkheid en een sterker gevoel van identiteit. 

Stap 2 - Maak een concurrentieanalyse

Als je wilt opvallen, moet jouw waardepropositie mensen naar je toe trekken - en weg van jouw concurrentie. Om dit effectief te doen, moet je communiceren hoe en waarom je anders bent, en daarom is een concurrentieanalyse van cruciaal belang. Het helpt je echt "zien" waar je staat ten opzichte van je concurrentie en je positionering in de markt. Het geeft je ook een waardevol inzicht in hoe andere merken zichzelf in de markt zetten, zodat jij je kunt onderscheiden.

Stap 3: Ken jouw persona's

Jouw waardepropositie is niet geschreven voor jou. Het is geschreven voor de mensen met wie je zaken wilt doen. Daarom is het cruciaal dat het tegen hen spreekt en niet naar hen (een veel voorkomend probleem bij zwakke value propositions).

Personas identificeren via demografische en psychografische kenmerken kan je meer informatie en inzicht geven over wie deze mensen zijn, wat ze belangrijk vinden, en hoe je met hen moet communiceren. Dit helpt je om jouw waardepropositie beter af te stemmen op hun kernbehoeften. 

persona's

Stap 4: Brainstorm over jouw voordelen 

Tot nu toe heb je de informatie geabsorbeerd die je nodig hebt om jouw waardevoorstel effectief te formuleren. Nu kun je er echt induiken. Om te beginnen, brainstorm je over alle voordelen die je kunt bedenken, waaronder:

Functioneel: Bijvoorbeeld, als jouw software marketing e-mails automatiseert, zouden jouw functionele voordelen iets kunnen zijn als "automatisering" en een "eenvoudig te gebruiken interface."

Emotioneel: Jouw emotionele voordelen zouden kunnen zijn dat het "tijd bespaart", "verwarring wegneemt", of "je helpt een sterkere relatie met klanten op te bouwen".

Je kan deze voordelen later samenvatten, combineren en verfijnen. Wat je hier wilt is een hoofdlijst die je kan afwerken. 

waardepropositie

Stap 5: Maak een ruwe versie

Dit is het leuke en uitdagende deel. Identificeer de meest aansprekende, relevante en unieke punten van differentiatie uit de gemaakte lijst. Dat zullen de elementen zijn waarmee je moet beginnen.

Probeer eerst een zo eenvoudig mogelijke versie van jouw idee te formuleren, daarna kan je het verfijnen of uitbreiden. Wij vinden Steve Blank's XYZ sjabloon hierbij enorm behulpzaam! 

“We help X do Y doing Z”

Een andere sjabloon dat je kan gebruiken is:

(Product) is een (beschrijving) dat (wat het doet) voor (doelgroep) die (iets moeten doen, een probleem moeten oplossen). In tegenstelling tot (alternatief), het (differentiator).

Het zijn heel simpele sjablonen, maar ze helpen je om de juiste aanzet te nemen.

Enkele bijkomende tips die je in gedachten moet houden:

 • Denk aan je doelklant en het probleem dat je oplost. Als jij zou lijden en op zoek zou zijn naar een oplossing, wat zou je dan willen horen van je redder (met andere woorden: je merk)?
 • Maak het niet te bont. Jouw taalgebruik hoeft niet tuttig te zijn; het moet alleen impact hebben. Het is beter om de kant van directheid en eenvoud te kiezen dan je lezer te verwarren met mooie taal.
 • Vertaal het naar jouw merk stem. Er is een dunne lijn tussen eenvoud en algemene bedrijfstaal. Je wilt dat je persoonlijkheid onmiddellijk doorschijnt.

Als je eenmaal weet wat je wilt zeggen, kun je experimenteren met de meest impactvolle vorm.

Stap 6: De perfecte presentatie

Er is niet één regel voor hoe je je waardepropositie moet formatteren. Het kunnen twee zinnen zijn. Het kan een kop, een flaptekst, en een paar opsommingen zijn. Het is belangrijk dat je beknopt communiceert, maar je wilt altijd dat het impactvol is. 

De homepage van jouw website is de plek waar jouw waardepropositie te vinden zal zijn, dus het is belangrijk om te bedenken hoe jouw kijker ermee in aanraking zal komen. 

[FREEBIE] Een Value Proposition schrijven

Ontdek hoe je een goede value proposition kan schrijven voor jouw business.

Gepubliceerd op 28 maart, 2022 en bewerkt op 27 juli, 2022Categorieën:  Marketing

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen