28 september | leestijd: 4 minuten

Conversie optimalisatie: verhoog je conversie in 4 stappen

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Je website of webshop is goed vindbaar in Google en andere zoekmachines. Je advertentiecampagnes in Google Ads en social media zijn een succes. Conclusie: je genereert genoeg bezoekers naar je website. Echter haal je niet voldoende rendement uit je websitebezoekers. Het conversiepercentage is te laag. Maar hoe kan dit nu beter? Je kunt je conversie verhogen door bezig te gaan met conversie optimalisatie (CRO).

Wat is conversie optimalisatie? 

Conversie optimalisatie is een veel gebruikt begrip in de online marketing wereld. Een conversie betekent het omzetten van een bezoeker naar een klant of lead. In combinatie met optimalisatie, suggereer je eigenlijk dat je de conversie verhoogt of verbetert. Kortom: CRO is het behalen van meer rendement uit je (bestaande) bezoekers.

Wanneer je conversie optimalisatie toepast, richt je je eigenlijk op het wegnemen van obstakels in je website of webshop waardoor bezoekers sneller en gemakkelijk overgaan tot een aankoop of een ander soort conversie.

conversie optimalisatie

Welke soorten conversies zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten conversies. Elk bedrijf hanteert zijn eigen definitie en streven naar verschillende typen conversies. Een conversie is een bepaalde actie die een gebruiker moet maken. Deze acties zijn belangrijk voor je online succes. Een aantal voorbeelden van conversies zijn:

  • Het afrekenen van je winkelmandje
  • Het aanmelden voor een nieuwsbrief
  • Het aanvragen van een offerte
  • Het doorklikken naar een specifieke pagina op je website
  • Het klikken op het telefoonnummer om te bellen
  • Het downloaden van een whitepaper of e-book

Je kunt hieruit opmaken dat conversies doelen zijn. Iedere pagina op je website heeft een bepaald doel. Denk aan het aanklikken van een link naar een specifieke pagina, tot aan het aanvragen van een offerte.

Conversie optimalisatie in 4 stappen

Om je conversie te verhogen kun je veel verschillende technieken toepassen. CRO is hoe dan ook een ingewikkeld traject. Een duidelijk en gestructureerd stappenplan is dan ook belangrijk om de prestaties van jouw website naar een hoger niveau te brengen. Wij zetten de belangrijkste stappen voor je op een rij.

Stap 1: De analyse

De eerste stap van conversie optimalisatie is het analyseren van je website of van een specifieke pagina. Met een analyse kun je in kaart brengen waar je website op dit moment staat en kun je bepalen waar je heen wilt. Bepaal welke onderdelen kunnen bijdragen aan een verbeterde conversie en ga van start met de analyse.

Bij conversie optimalisatie is het van belang dat er veel data wordt verzameld. Met behulp van data kun je in kaart brengen wat de bezoekers momenteel doen op de pagina’s. Verzamel de data met tools zoals Google Analytics en Hotjar. Wanneer je genoeg data hebt verzameld, zijn er een aantal vragen belangrijk om te gaan beantwoorden:

  • Wat is het huidige conversiepercentage?
  • Wat is het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op pagina’s, het percentage dat afhaakt en op welke pagina’s de meeste bezoekers afhaken?
  • Waar kijken bezoekers naar, waar klikken bezoekers op en hoe ver scrollen zij door op een pagina?

Stap 2: De hypothese

Heb je alle benodigde data verzameld en bestudeerd? Dan kun je een goed onderbouwde hypothese opstellen. Een hypothese is een veronderstelling van de manier waarop een probleem kan worden opgelost. Een goede hypothese bevat een meetbaar resultaat en biedt ruimte voor verschillende oplossingen. Daarnaast vormt de hypothese een goede fundering voor de volgende stappen die je gaat nemen. Kortom, als je weet wat je moet doen om bepaalde doelen en resultaten te behalen, dan gaat het proces natuurlijk een stuk sneller.

Stap 3: De praktijk

Heb je de doelen vastgesteld, is alle data verzameld en geanalyseerd en heb je de juiste hypothese geformuleerd? Dan kun je de optimalisaties gaan uitvoeren in de praktijk. Echter weet je natuurlijk niet of ze ook daadwerkelijk gaan zorgen voor een hoger conversiepercentage. Daarom is het belangrijk om de optimalisaties eerst te gaan testen. Dit kan door middel van verschillende soorten tests.

De bekendste en meest gebruikende testmethode is A/B-testing. Bij A/B testen stuur je 50% van je bezoekers naar variant A van de pagina en de andere 50% van de bezoekers stuur je naar variant B. Let op: Variant A is altijd de controleversie en variant B is altijd de versie waarop je de optimalisatie test. Echter zijn er ook nog andere testmethodes om CRO mee toe te passen. Eén hiervan is sequential testing. Bij deze testmethode meet men de resultaten van een webpagina over een bepaalde periode. Na deze periode wordt de optimalisatie doorgevoerd en worden weer de resultaten gemeten. Vergelijk deze twee periodes en je weet direct of de hypothese juist is. Deze manier van testen wordt vaak gebruikt door websites die niet al teveel bezoekers hebben.

Stap 4: De resultaten meten

We zijn aangekomen bij de laatste stap in het conversie optimalisatieproces. Het is belangrijk om de resultaten te gaan meten van de gemaakte aanpassingen. Door weer data te verzamelen en deze te analyseren kun je gaan kijken of de optimalisaties ook daadwerkelijk zorgen voor meer conversies. Hebben de gemaakte veranderingen daadwerkelijk gezorgd voor meer resultaat? Of hebben de aanpassingen niet gezorgd voor het verwachte resultaat?

Het belang van conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie is een belangrijk traject voor iedere serieuze website waar maandelijks veel bezoekers op actief zijn, terwijl ze niet converteren. Met CRO verbeter je namelijk de effectiviteit van al je marketingkanalen op structurele basis. Wanneer je conversie wordt verhoogt, betekent het dat je meer verdient met hetzelfde aantal bezoekers. Je rendement gaat dus omhoog. Daarnaast zorgt conversie optimalisatie er ook vaak voor dat de gebruiksvriendelijkheid van je website wordt vergroot. Kortom: ga van start met het verhogen van je conversies en genereer meer omzet, klanten of leads.

Gepubliceerd op 28 september, 2021 en bewerkt op 28 september, 2021Categorieën:  Marketing

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen