12 juni | leestijd: 4 minuten

6 Website communicatie fails die je beter kan vermijden

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Communiceren...we doen het allemaal, dagelijks, verbaal en non-verbaal...en we maken ook allemaal fouten in de communicatie. Als mensen fouten maken, dan doen ondernemers dat ook...het zijn namelijk nét mensen 🙂

Wanneer we kijken naar websites dan hebben we het ook over communicatie, er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een website laat maken. 

In dit artikel bespreken we 6 klassieke website communicatie fails.
Maak jij je hier ook schuldig aan?

Website communicatie fails

Fail 1 Call-to-action vergeten

We zien regelmatig websites waarbij de ondernemer heel graag zijn verhaal wil doen. Er is natuurlijk niks mis met het vertellen van een verhaal. Dit artikel is er een prima voorbeeld van, maar vaak gaan ondernemers hier zo ver in dat er voorbij wordt gegaan aan het doel van een website. Met andere woorden, een website staat vol met lappen tekst die niet gelezen worden. Of er worden uitsluitend de mooiste afbeeldingen getoond, mooi natuurlijk...maar waar blijft de actie? Of beter gezegd, waar blijft de “call-to-action”...bezoekers moeten gemotiveerd worden om te doen wat van hen verwacht wordt. Dus:

website communicatie fails
 • Bestellen
 • Contact opnemen
 • Inschrijven
 • Downloaden
 • Delen op social media
 • Reageren
 • Etc.
 • Etc.

Een duidelijke call-to-action kan een enorm verschil maken, dus vergeet niet om een duidelijk zichtbare en verleidelijke call-to-action te plaatsen op jouw website.


Fail 2 Geen snacks gebruikt

Kleine stukjes content werken vaak erg goed, niet voor niets is de populariteit van platformen als TikTok zo enorm. Dus wanneer je veel te vertellen hebt op jouw website verdeel het dan over kleine blokjes en elementen. Denk aan een:

 • Korte video
 • Opsomming
 • Audio-fragment
 • Korte alinea
 • Infographic
 • Etc.

Niet alleen leest/kijkt dat soort content lekker weg, het is ook content die makkelijk deelbaar is en dat is natuurlijk weer goed voor de vindbaarheid van jouw website!


Fail 3 Word geen enorme menukaart

Een website laten maken is natuurlijk een proces wat flink wat tijd in beslag kan nemen, tijdens dit proces worden er telkens nieuwe elementen toegevoegd en de overenthousiaste ondernemer wil nog wel eens doorslaan met knoppen, menuopties en andere elementen. Hierdoor kan keuzestress ontstaan, dus probeer in de communicatie op jouw website te kiezen voor focus!

Waarom hebben veel mensen moeite om een gerecht te kiezen in een restaurant met een enorme kaart? Het antwoord zit al verborgen in de vraag natuurlijk...er is veel-te-veel te kiezen. Heeft men een beknopte kaart, dan is het duidelijk wat er te kiezen valt en is er ook minder tot geen keuzestress en wordt er sneller overgegaan tot actie. Wanneer het voor de bezoeker teveel wordt klikt men weg...dus word geen enorme menukaart.


Fail 4 Reviews vergeten

Een heel belangrijk onderdeel op jouw website is het tonen van reviews. Men zoekt vaak naar social-proof, met andere woorden...men wil weten wat anderen vinden van hetgeen wat jouw website biedt. Een leeg terras communiceert iets anders dan een vol terras waar men het gezellig heeft.

Dus toon reviews op jouw website, ook het tonen van die mooie sterretjes werkt vaak erg overtuigend, als er dan ook nog een kleine foto van de tevreden klant bij staat wordt het steeds moeilijker voor jouw bezoekers om deze reviews niet te lezen!

Mond-tot-mond reclame werkt nog altijd het allerbeste, met het plaatsen van reviews bereik je min of meer hetzelfde effect!

website communicatie fails

Fail 5 De bezoeker verplichten

Een bekend element op internet zijn contactformulieren, vaak staat er zo’n klein rood sterretje bij wat aangeeft dat het veld verplicht moet worden ingevuld. Maar wat communiceer je hier eigenlijk mee? Je geeft eigenlijk aan dat men iets MOET van jou...mijn overtuiging is dat je nooit iemand moet verplichten, maar juist moet verleiden tot actie! Dus waarom zou je direct in beeld brengen dat men iets verplicht moet invullen, de websites die wij maken hebben aanvankelijk nooit een verplicht melding.

Wanneer iemand het verplichte veld niet invullen (bijvoorbeeld de naam) dan komt er een aardige melding met “graag dit veld invullen”. Klinkt toch iets vriendelijker en het toont een stuk toegankelijker wanneer iemand op deze pagina landt.


 Fail 6 Wantrouwen veroorzaken

“Mij kun je vertrouwen”, als dit gezegd wordt is dat natuurlijk direct een alarmbel. Vertrouwen zul je op subtiele wijze moeten winnen, denk aan het plaatsen van algemene voorwaarden, een privacybeleid, een cookiemelding e.d. erg belangrijk en tevens ook verplicht. Maar wat doet het met jou wanneer je geen adres op een website ziet staan? Het lijkt zo simpel, maar het wekt enorm vertrouwen op wanneer dit soort “details” worden gedeeld met jouw bezoekers. Ook het KVK- nummer van het bedrijf wekt vertrouwen en als je een bezoekadres hebt is een plattegrondje van

Google Maps ook aan te raden.

Probeer in de huid te kruipen van jouw bezoekers en houd daarbij in gedachten wat jij zelf prettig vindt als je op een website aan het rond scrollen bent zodat jij deze website communicatie fails niet maakt.

Gepubliceerd op 12 juni, 2021 en bewerkt op 12 juni, 2021CategorieĂ«n:  Marketing

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen