13 september | leestijd: 4 minuten

3 onmisbare website onderhoud tips die je direct kan toepassen

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Een website is in de meeste gevallen gemaakt op een CMS (content management systeem). Er is een grote kans dat jouw website met WordPress gemaakt is. WordPress is namelijk het populairste CMS-systeem in Nederland en België en zelfs ter wereld om websites en/of webshops mee te ontwikkelen.

Waarschijnlijk ben je dagelijks bezig om nieuwe bezoekers naar je website te krijgen, meer klanten te werven en meer omzet te genereren. Maar hoe zorg je ervoor dat je website up-to-date blijft? Omdat in de meeste gevallen gebruik wordt gemaakt van WordPress, geven wij je 3 onmisbare tips over hoe je jouw
 WordPress website kunt onderhouden.

Waarom is website onderhoud zo belangrijk?

Website onderhoud is belangrijk om ervoor te zorgen dat dat jouw website snel en up to date blijft. Ook zorg je ervoor dat je website veilig en beter beschermd is tegen hackers, de nieuwe updates van WordPress en verschillende plug-ins zorgen namelijk voor steeds betere bescherming.

Wanneer je het onderhoud aan je website laat verwaarlozen, kunnen er problemen ontstaan. Een website thema dat niet meer klopt, knoppen die niet goed meer functioneren of nog erger, een website die offline gaat of wordt gehackt. Zorg er als ondernemer of als marketeer dus voor dat je website goed onderhouden wordt!

WordPress website onderhouden

Er zijn twee belangrijke onderhoudsacties die je moet uitvoeren bij een WordPress website:
1. Back-ups maken
2. Updates uitvoeren

Tip 1: back-ups van je website maken

Een back-up is een reservekopie van je website. Je maakt een back-up aan zodat je deze later kunt gebruiken om je website te herstellen. Dit doe je bijvoorbeeld als je op een of andere manier data
kwijt bent geraakt, als je zelf een fout maakt of als de server crasht, maar ook als je website gehackt is. Als je geen data wilt verliezen, zal je na elke wijziging op je site een back-up moeten maken. Echter is het handiger om een vaste back-up cyclus te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld om de week zijn, maar ook elke dag.

Bewaar de back-ups op een plek waar je altijd bij kan. Dit kan op je website zelf, maar een veel betere plaats is om dit in een online mail programma zoals Gmail te doen of in een (gratis) Cloud zoals Dropbox & Google Drive.

Maar hoe maak je een back-up van je WordPress website? Dit kan via een aantal handige WordPress plug-ins. Hieronder vind je een lijst met 3 goede plug-ins:
1.
UpdraftPlus
2.
VaultPress (Jetpack Backup)
3.
BackupBuddy

Tip 2: WordPress updates uitvoeren

Naast het uitvoeren van back-ups, is het zeer belangrijk om regelmatig je WordPress-, plug-ins en thema’s up te daten. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten te installeren of huidige bugs te fixen die in de nieuwe versies zijn hersteld.

Er komen regelmatig nieuwe versies van WordPress uit. Wanneer je je WordPress dashboard opent zie je deze updates staan. Bij WordPress plug-ins komen sommige regelmatig met een update en andere bijna nooit. Bij WordPress thema’s is het een iets complexer verhaal. Deze kun je niet altijd zomaar updaten. Wanneer je dit toch doet is er een kans dat je complete pagina wordt overschreven en de hele pagina een zooitje is geworden. Het is daarom altijd van belang back-ups te maken alvorens je begint met updaten.

Tip 3: snelheid WordPress website

Door je website snel te houden draag je bij aan een betere gebruikservaring (usability). Dit neemt Google mee in het bepalen van de ranking in de zoekresultaten van Google. Het is daarom van belang dat je website een zo snel mogelijke laadtijd heeft, en ook zeker houdt. Er zijn verschillende manieren om je website snel te houden.

Ten eerste is het belangrijk om een goed hostingbedrijf met een snelle server te hebben. Daarnaast is het goed om ‘’caching plug-ins’’ te downloaden. Caching is het tijdelijk opslaan van bestanden om sneller toegang te krijgen tot deze data.

Ook kun je bijvoorbeeld kijken of je de afbeeldingen op je website kunt comprimeren. Vaak zijn deze bestanden zwaar en groot. Grote afbeeldingen vertragen je WordPress website. Zorg er dus voor dat je afbeeldingen altijd eerst verkleint.

Woocommerce webshop onderhoud

Woocommerce is een systeem waarmee jij op een eenvoudige manier een webshop kunt beheren op WordPress. Woocommerce wordt regelmatig geüpdatet om te zorgen dat de veiligheid, functionaliteit en stabiliteit verbeterd wordt. Het onderhoud van een Woocommerce website lijkt
simpel, maar kan complexer zijn dan verwacht. Bij elke update is het noodzakelijk dat er een back-up wordt gemaakt. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld bij Woocommerce plug-ins bepaalde versies, die bij de ene update werken en bij de andere niet meer.

WordPress onderhoud uitbesteden verstandig of niet?

Voor elke website is een goede beveiliging erg belangrijk. Wereldwijd zijn er continu mensen aan het werk om de software van WordPress, de thema’s en plug-ins te verbeteren. Zo blijft het CMS van WordPress voldoen aan steeds wisselende eisen van browsers, worden er fouten opgespoord en beveiligingslekken gedicht. Jouw eigen website moet dus ook zeker meegaan met deze nieuwste versies.

Het onderhouden van je website kan een lastig en tijdrovend proces zijn die je er liever niet bij hebt in jouw drukke leven als ondernemer. Het is daarom ook zeker mogelijk om het onderhoud van je website uit te besteden.

Er zijn verschillende webdesign bedrijven die dit proces voor je uit handen kunnen nemen. Welk bedrijf je hiervoor kiest, is natuurlijk helemaal aan je zelf. Wel raden wij je aan om een bedrijf te kiezen dat minimaal het volgende voor je kan doen:

  • Back-ups maken
  • Updates van plugins, wordpress en thema’s periodiek uit voeren
  • Periodiek scannen op bugs of nieuwe updates
  • Issues die moeten worden opgelost
  • Extra beveiliging implementeren om je website of webshop te beschermen tegen hackers en spammers
  • De snelheid hoog houden
website onderhoud

Onderhoud WordPress website kosten

Het onderhoud van een WordPress website is één van de lastigste onderdelen van je website. Je weet dat het noodzakelijk is, maar vaak schuif je het toch even voor je uit. Wanneer je er eenmaal aan bent begonnen lijkt het een simpele klus. Echter is het meer dan even inloggen en updaten. Voorkom dat het moment er komt dat je website niet meer goed functioneert door achterstallig onderhoud.

Hoeveel kost het onderhoud aan je WordPress website eigenlijk? Dat verschilt per bedrijf en het is lastig om een gemiddelde prijs hiervoor te bepalen. Om de beste prijs te bepalen, raden we je aan om bij verschillende bedrijven offertes op maat te laten maken. Echter is het uitbesteden van het onderhoud altijd goedkoper dan de schade die je zou kunnen oplopen wanneer je website niet meer functioneert of offline is.

Gepubliceerd op 13 september, 2021 en bewerkt op 13 september, 2021Categorieën:  Marketing

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen