Wat is inclusiviteit?
“Inclusiviteit is de praktijk of het beleid van het bieden van gelijke toegang tot kansen en middelen voor mensen die anders zouden worden uitgesloten of gemarginaliseerd, zoals mensen met een lichamelijke en geestelijke handicap of die tot andere minderheidsgroepen behoren” - Oxford Woordenboek
Op een werkplek, gaat inclusiviteit vooral dat mensen gelijke kansen op het werk krijgen, eerlijk behandeld worden en de nodige steun en middelen krijgen die zij nodig kunnen hebben. Mensen die op de een of andere manier aan de zijlijn staan, moeten ook een even grote rol kunnen spelen in het succes van het bedrijf.
Vaak worden inclusie en diversiteit op één hoop gegooid als één verwisselbare term, en hoewel het gemakkelijk te begrijpen is waarom dit gebeurt - het is een vergissing. Het is namelijk nauw verbonden met elkaar. Op de werkplek betekent diversiteit dat het personeelsbestand bestaat uit mensen van verschillende leeftijden, geslachten, seksuele geaardheden, rassen, handicaps, culturele achtergronden en religies. Het is ook belangrijk om te vermelden dat een mix van mensen niet de echte sleutel is tot diversiteit op de werkvloer. Wat echt belangrijk is, is dat al deze werknemers een scala aan perspectieven, voorkeuren en vooroordelen hebben, en dat al deze verschillen worden gerespecteerd en gewaardeerd.
Wat zijn de voordelen van inclusiviteit?
Veel bedrijven hebben ontdekt - en onderzoek heeft aangetoond - dat het creëren van een inclusieve werkplek goed is voor de zaken. Enkele van de voordelen zijn:
- Hogere werktevredenheid
- Minder personeelsverloop
- Hogere productiviteit
- Hoger moreel onder de werknemers
- Verbeterde probleemoplossing in de hele organisatie
- Verhoogde creativiteit en innovatie
- Verhoogde organisatorische flexibiliteit en vermogen om te leren
- Verbeterde kwaliteit van het personeel door betere aanwerving en behoud
Essentiële kenmerken van een inclusieve werkomgeving
Inclusie is een concept. Je werknemers brengen het tot leven.
Voordat je kan bouwen aan inclusie op de werkplek, moet je de basis begrijpen - hoe mensen inclusie ervaren en wat de kenmerken zijn van een inclusieve werkplek. Deze volgende bouwstenen vormen de basis van inclusie op zowel individueel als bedrijfsniveau:
Een stem hebben
Als werknemers het gevoel hebben dat ze een stem hebben, zullen ze eerder hun mening met anderen delen. Door te luisteren naar wat je werknemers of collega's zeggen, creëer je een veiligere omgeving waarin ze openlijk kunnen praten over hun ideeën, perspectieven, ... Het kan zeer interessant zijn voor de innovatie en de creativiteit in het bedrijf.
Samenhorigheid
Het gevoel van verbondenheid van een werknemer met zijn bedrijf is gebaseerd op saamhorigheid - het gevoel dat je deel uitmaakt van een omgeving die jou kent en waardeert. Wanneer een werknemer het gevoel heeft erbij te horen, zullen de kernwaarden beter op elkaar afgestemd zijn en dus doorstralen naar de klanten.
Gevoel van uniekheid
Net zoals een werknemer behoefte heeft aan verbondenheid en verbondenheid, moet hij/zij zich ook uniek voelen onder zijn/haar collega's, het gevoel hebben dat het bedrijf aandacht heeft voor zijn/haar individuele sterke punten en ervaringen. Erkenning en het af en toe prijzen van je werknemers kan een groot verschil maken. Behandel jouw werknemers niet als iemand die voor jou werkt, maar eerder als een teamplayer, een partner die dezelfde doelen wilt bereiken als jij.
Gewaardeerd voelen
Wanneer een werknemer het gevoel heeft dat zijn stem en unieke ik gewaardeerd worden, is er een groter gevoel van waarde en tevredenheid. Dit verhoogt de personeelsretentie, en de mond-tot-mondreclame naar externe stakeholders zal groter worden waardoor het bedrijfsimago/reputatie het best tot zijn recht komt.
Leren en ontwikkeling
Werknemers nemen vaak ontslag omdat ze het gevoel hebben dat ze niets meer kunnen leren en stilstaan in hun leven. Investeren in leer- en ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw werknemers kan een zeer strategische zet zijn! Het is niet alleen goed voor jouw bedrijf (personeelsretentie en meer opgeleide werknemers), maar het laat ook zien dat het bedrijf geeft om zijn werknemers - om hun ideeën, aspiraties en groei.
Samenwerkende omgeving
Ongeacht je rol of afdeling, een collaboratieve omgeving kan helpen om kloven te doorbreken en bevordert inclusie, creativiteit en innovatie in de hele organisatie.
Toegang tot hulpmiddelen
Middelen zoals steun van managers of diversiteits- en affiniteitsgroepen helpen werknemers te weten dat hun organisatie zich inzet voor hun welzijn en groei.
Hopelijk heeft dit artikel je wat materie tot nadenken gegeven over inclusieve werkpraktijken. Het is niet alleen een manier om ervoor te zorgen dat al jouw werknemers zich gewaardeerd voelen, maar inclusiviteit kan ook echte, tastbare voordelen hebben voor jouw bedrijf.
Wat kan jij vandaag doen om een meer inclusieve werkcultuur te creëren?