Een commercieel team bouwen

17/8/2023

Een commercieel team bouwen vraagt de nodige voorbereiding en vooraleer je hiermee van start gaat, moet je jezelf toch eerst enkele vragen stellen en is het belangrijk dat je gaat zorgen dat alles goed zit qua systemen en structuren.

Ben je waar je moet zijn?

Een sterk team heeft een sterke leider nodig. Daarom moet je bij jezelf starten, ben jij op dit moment waar je moet zijn? Vraag jezelf de volgende key-questions om zeker te zijn dat je nodige skills hebt om je team te begeleiden tot succes.  Je moet zeker zijn dat je het juiste volume hebt om een dreamteam te starten en een commercieel team te bouwen. Het is aangeraden om vanaf een 50-tal transacties een team aan te werven.  Hou er ook rekening mee dat je team commissies zal moeten verdelen. Je wilt er dus voor zorgen dat er genoeg geld binnengehaald wordt om ervoor te zorgen dat iedereen winstgevend is. 

Volume is niet het enige dat meespeelt in die beslissing. Je moet ook de juiste eigenschappen van een goede leider hebben. Eens je een team hebt, moet je jouw team kunnen inspireren, motiveren en hen aansturen in de juiste richting. Leiderschapskwaliteiten kunnen in de loop van de tijd verder ontwikkeld worden, maar enigszins zijn deze aangeboren.  Beslis of je dit allemaal hebt, vooraleer je verder gaat. 

De basis moet perfect zijn

Vooraleer je wilt uitbreiden, moet je een stevige basis hebben. Perfectioneer je systemen en processen vooraleer je zelfs overweegt meer mensen in dienst te nemen. Zorg ervoor dat je systemen succesvol werken voordat je anderen traint om ze te volgen. Als deze niet als een fijn afgestemde motor draait, zal het allemaal eindigen in chaos. Als de basis goed is, zal je bij het aannemen van een nieuwe persoon veel meer werkplezier ervaren. Zij hebben een solide structuur om uit te werken en jij zal in staat zijn de sterke, motiverende leider te zijn die je moet zijn.  Creëer eerst de perfecte basis, daarna bouw je je team. Enkele systemen die jij op orde moet krijgen zijn onder andere: 

Visie, doelstellingen en plan 

Wat zijn de financiële doelstellingen en hoe wil jouw team die bereiken? Welke kwaliteiten drijven jouw bedrijf? Heb je een gedetailleerd plan om deze doelen te bereiken? 

Branding gids - welke huisstijl heb je? 

Hoe zal jij je visitekaartjes, website, borden, aanbiedingen, … ontwerpen? Je hebt een unieke branding nodig. 

Tools en software 

Welke tools en productiviteitssoftware heb jij nodig?

Onderhoud van klantenbestand en groeiplannen 

Hoe ga je je klantenbestand laten groeien en onderhouden? Wat is je follow-up systeem? Welke software gebruik je voor de contacten te beheren? 

Transactie management systemen 

Hoe ga jij en je team je vastgoedtransacties verwerken?

Internet aanwezigheid en content marketing strategie 

Hoe ben je van plan je online aanwezigheid in de toekomst uit te breiden? Wat voor soort content moeten jullie produceren? Hoe ga jij je eigendommen online verkopen? Heb je een gebruikersvriendelijke website? 

Commissieverdeling 

Hoe ga jij als leider de commissies verdelen met je team? Zal je leads aanbieden? Of zorgen ze zelf voor leads? En hoe worden ze dan vergoed.

Naast teamleader, ben je ook manager. Belangrijk dat je dit niet vergeet! Dat betekent dus dat jouw teamleden zullen kijken naar jou voor begeleiding over welke processen ze zullen moeten volgen. 

Nogmaals, als je systemen en processen niet op orde hebt voordat je nieuwe mensen aanwerft, zal je team onvermijdelijk lijden van onnodige vertragingen, verlies van productiviteit en verwarring. 

Bepaal je doelen

De eerste stap bij het opstarten van jouw kantoor en het bouwen van een commercieel team is het stellen van doelen. Bedenk hoeveel transacties jij per jaar wilt sluiten en hoeveel geld je wilt genereren. Werk dan terug om te bepalen hoeveel teamleden je nodig hebt om je doelen te bereiken. 

Het is belangrijk dat je hierbij realistische doelen vastlegt. Onbereikbare doelen zorgen voor stress, frustratie en overweldiging omdat ze onmogelijk zijn om te bereiken. Ga in plaats daarvan zitten en stel je verwachtingen en ambities bij, zodat je niet voortdurend gestresst en overweldigd bent over het niet bereiken ervan. En nee! Maak je geen zorgen: het bijstellen van je doelen kan je juist enthousiast en vooruitstrevend houden in plaats van ontmoedigd en vastgelopen.

Als teamleider is je belangrijkste rol Chief Lead Generator.  Bepaal hoeveel leads je wilt binnenhalen en bepaal hoeveel teamleden je nodig zal hebben om deze leads te verwerken.

Aanwerven op de juiste moment

De volgende stap is het aanwerven van een sterk team. 

Het samenstellen van je team zal niet alleen draaien om wie je aanneemt, maar ook voor welke functies je mensen aanneemt. 

Er zullen ook bepaalde functies zijn die je eerst wilt aannemen, zodat jij je bedrijf sneller van de grond krijgt. 

Je kan onze blog “Hoe je een succesvol vastgoed team bij elkaar brengt” lezen om meer inzicht te krijgen in wie je allemaal kan aannemen.

Jij en je team: een perfecte puzzel

Een teamleider in onroerend goed heeft veel om handen. Toch is het essentieel om de tijd te nemen om je team te leren kennen. Hierdoor leer jij hun sterke en zwakke punten kennen, zodat je ze optimaal kunt laten presteren.

Om te beginnen zal jij je eigen sterktes en zwaktes willen bepalen. Taken waar je niet zo goed in bent, kan je dan beter toewijzen aan teamleden die ze wel efficiënt kunnen uitvoeren.

Verder raden wij je aan om de persoonlijkheid van elk teamlid te beoordelen. Meestal wordt dit gedaan aan de hand van een DiSC-assessment. Volgens deze methode, kunnen teamleden als volgt worden gecategoriseerd:

  • Dominantie: Direct, sterke wil en krachtig
  • Invloed: Sociaal, spraakzaam en levendig
  • Standvastigheid: Zachtaardig, meegaand en zachtaardig
  • Consciëntieusheid: Privé, analytisch, logisch

Eens je weet in welke categorieën je teamleden passen, kan je de taken bepalen die het best bij hen passen. Een Invloedrijk persoon zal bijvoorbeeld goed zijn in een verkoopfunctie, terwijl een consciëntieus iemand misschien beter af is in een organisatorische functie.

Werf een administratieve medewerker aan

Als het gaat om te beslissen wie eerst in te huren, is er veel onenigheid onder ons, collega’s. Sommigen beweren dat het beter is om eerst een makelaar aan te werven, omdat een makelaar een commissie betaalt krijgt, niet een salaris. Als gevolg hiervan, zou deze persoon geen kost zijn uit je eigen zak, maar eerder iemand die je helpt om leads (waar jij zelf geen tijd hebt om deze op te volgen) binnen te halen.

Maar aan de andere kant, is het aanwerven van een administratieve medewerker als eerste teamlid een zeer verstandige zet. Laat me je uitleggen waarom.

Eerst en vooral, kan een administratieve medewerker aangenomen worden vroeg in het proces, zelfs veel eerder dan dat je klaar bent om een tweede makelaar aan te nemen. Door dit te doen, kan je ervoor zorgen dat al jouw vastgoedsystemen soepel lopen (zie puntje 2!), en alles is klaar voor de komst van jouw nieuwe makelaars.

Ten tweede, je administratief medewerker zal ook behulpzaam zijn bij het dragen van jouw contracten vanaf dag één. Deze hulp zal jou en je andere teamleden de tijd besparen van ontelbare uren op het invullen van het papierwerk die betrokken zijn bij het proces.

Als je echt bezorgd bent over de kosten van het inhuren van een full-time administratief medewerker, dan misschien ben je nog niet financieel klaar om een vastgoed team te beginnen.

Je buikgevoel leren vertrouwen

Als het op aannemen aankomt, is intuïtie de sleutel tot succes. De persoon die je kiest, moet zelf gemotiveerd zijn en zich ook bewust zijn van het grotere geheel. Ze moeten persoonlijkheidskenmerken hebben die goed passen bij de functies waarvoor ze solliciteren.

Het is raadzaam om in een vroeg stadium van het aanwervingsproces te beginnen met het elimineren van kandidaten die je niet wilt. Concentreer je vervolgens op de finalisten om het neusje van de zalm te kiezen. Meestal zal jouw gevoel je vertellen wie geschikt is voor jouw team.

Bepaal je budgetten

Elke teamleider zal een budget moeten opstellen voor zijn team. Jouw agenten zullen waarschijnlijk worden betaald in commissies met de grootste split die naar de leider gaat. Dus, als er een team van drie personen is, kan er een 60/20/20 verdeling zijn waarbij de 60% naar de leider gaat.

Bedenk dat, als leider, dit niet alleen het nettoloon is. Het zal worden gebruikt om kantoor- en marketingkosten te dekken, evenals het salaris van het personeel en alle andere kosten die erbij komen.

Bij het opstellen van het budget moet je de bedrijfsdoelstellingen bepalen om ervoor te zorgen dat je in een efficiënt tempo werkt als het gaat om het dekken van de kosten en ervoor te zorgen dat iedereen winst maakt. Neem je tijd bij het bepalen van de budgetten. Voer research uit naar hoe je het best je budgetten kan opsplitsen, maar belangrijker nog: hou rekening mee met de afgelopen uitgaven. Als je alles netjes bijhoudt, kan je gemakkelijker je budgetten bepalen. 

Ontsla snel

'Hire slow fire fast' is een uitdrukking die vaak in het bedrijfsleven wordt gebruikt, en dat is ook logisch. Als iemand het team naar beneden haalt, zal het meer kwaad dan goed doen om hem aan te houden, zowel voor jezelf, als voor je teamleden als de werknemer zelf. Het is beter om de pleister er snel af te trekken, zodat ook jouw team kan opbloeien en de werknemer zich op andere terreinen kan begeven.

Je moet ook bepalen of je de juiste keuze maakt wanneer je iemand ontslaat. Je moet je afvragen of ze het potentieel hebben om te slagen, en jij moet ervoor zorgen dat jij ze alle mogelijke kansen hebt gegeven door ze de nodige instrumenten voor succes te geven.

Als jij vindt dat je hen alle kansen hebt gegeven, en je bent er nog steeds niet in geslaagd om het te laten werken, is het beter om verder te gaan.

Motiveer met je ‘waarom?’

Het vinden van je reden achter wat je elke dag doet, geeft je een doel om gemotiveerd te blijven. En het is heel normaal dat elke reden anders is. Geld is meestal een van de grote ‘waarom's’, maar makelaars kunnen ook voldoening halen van persoonlijke doelen en het bereiken hiervan - maar ook het helpen van mensen die een levensveranderende gebeurtenis meemaken - zoals het kopen van een huis.

Iedereen in jouw team kan een andere 'waarom' hebben die hen drijft tot succes. En natuurlijk is het als leider belangrijk om uit te vinden wat die 'waarom's' zijn, zodat je ze gemotiveerd kunt houden.

Een leaderboard kan werknemers ook gefocust houden. Hang er eentje in je kantoorruimte om te laten zien hoe elk teamlid ervoor staat wat betreft het bereiken van hun doelen. Dit moedigt vriendschappelijke concurrentie en illustreert wat ze moeten doen om hun doelen te bereiken. Niets mis mee om het eens te proberen! 

Leer van je fouten

Als leider, ben je gebonden om fouten te maken. Je kan er niet aan ontsnappen. Je kan slechte aanwerving beslissingen nemen, of deals verliezen of je kan zelfs je team op een dwaalspoor brengen. Dit kan allemaal gebeuren.

Fouten gebeuren nu eenmaal en het is belangrijk dat je jezelf er niet de schuld van geeft. Zie ze in plaats daarvan als een leermoment, een opportuniteit. Wat je moet doen, is leren van je fouten en deze vermijden in de toekomst.