13 april | leestijd: < 1 minuten

Wat zijn NFT’s en hoe werken ze?

het enige lidmaatschap dat je nodig hebt om jouw vastgoed business te laten groeien

Wat zijn NFT's eigenlijk? Dat is de vraag die iedereen zich stelt nu de digitale kunst explosief in waarde stijgt.

En hoewel NFT’s al een paar jaar bestaan, waren Beeple,CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club nodig om deze nieuwe technologie stevig op de kaart te zetten. Sindsdien hebben Adidas, Nike, Disney, McDonalds en vele beroemdheden zich op NFT's gestort. Best wel de moeite dan om te weten wat het allemaal precies is. 

wat zijn nft's

Het beantwoorden van de vraag "wat zijn NFT's?" is het gemakkelijke deel: niet-fungibele tokens zijn een manier om een one-of-a-kind afbeelding, video, of elke vorm van digitaal, of zelfs, fysiek item te registreren op een blockchain. Het is gedecentraliseerd en open voor controle. 

Neem het jezelf niet kwalijk als je nog steeds in de war bent over wat NFT’s zijn! Hieronder zullen we een meer gedetailleerde uitleg geven en ook uitleggen hoe ze kunnen gebruikt worden door creative professionals. 

NFT's zijn echter nog steeds moeilijk te begrijpen, en hoe meer ze de krantenkoppen halen, hoe moeilijker het is - immers, als een foto van een NFT vuilnisbak voor 252k verkoopt, is alles mogelijk. Of je ze nu beschouwt als een speculatieve hype of als een geweldige nieuwe mogelijkheid voor kunstenaars, het valt niet te ontkennen dat NFT's de krantenkoppen halen, en sommige creatievelingen hebben er in ieder geval een bedrijf van gemaakt, kijk maar naar Beeple. 

Lees verder om te leren hoe NFT's werken, hoe ze worden gemaakt, en waarom ze zo controversieel zijn. Laten we erin vliegen!

Wat zijn NFT’s?

NFT staat voor een niet-fungibel token, wat betekent dat verborgen in die eigenzinnige kunstwerken, er een unieke en niet-verwisselbare eenheid van gegevens is opgeslagen op een digitaal databank met behulp van blockchain-technologie om het bewijs van eigendom vast te stellen. In essentie wordt dezelfde, of vergelijkbare technologie gebruikt voor cryptocurrencies als bitcoin en ether, om de uniekheid van elke NFT te garanderen en te bewijzen wie de eigenaar is. 

In tegenstelling tot een eenheid bitcoin, echter, is elke NFT volledig uniek, dus het kan niet worden uitgewisseld één voor één. Het bestand slaat extra informatie op die het hoger tilt dan pure valuta en het in het domein brengt van alles. Als gevolg daarvan zijn NFT's verzamelbare digitale activa geworden die waarde hebben, net zoals fysieke kunst waarde heeft.

Elk gemakkelijk te reproduceren digitaal bestand kan worden opgeslagen als een NFT om de originele kopie te identificeren. De NFT's die u waarschijnlijk hebt gezien of waarover u hebt gelezen, zijn meestal gemaakt van trippy futuristische film kunstwerken, maar NFT's kunnen worden gemaakt van elk soort foto-, kunst-, muziek- of videobestand. In principe kan je NFT's maken van bijna alles wat uniek is, digitaal kan worden opgeslagen én waarde heeft. Het is net als elk ander verzamelobject, zoals een schilderij of een vintage actiefiguur, maar in plaats van een fysiek item te kopen, betaal je in plaats daarvan voor een bestand en het bewijs dat je het originele exemplaar bezit. 

Hoe werken NFT’s?

NFT’s werden voor het eerst gelanceerd op de Ethereum blockchain, maar andere blockchains waaronder FLOW en Bitcoin Cash ondersteunen ze nu ook. 

Of het originele bestand een JPG, MP3, GIF of iets anders is, de NFT die het eigendom ervan identificeert kan worden gekocht en verkocht net als elk ander type kunst - en net als bij fysieke kunst wordt de prijs grotendeels bepaald door de marktvraag.

Als je in een cadeauwinkel van een kunstgalerie zou rondlopen, zou je een aantal nagemaakte afdrukken van beroemde meesterwerken aantreffen, wel, er zijn NFT's die op dezelfde manier te werk gaan: er zijn delen van de blockchain die volledig geldig zijn, maar ze zouden niet dezelfde waarde hebben als het origineel. 

NFT's zullen hoogstwaarschijnlijk een licentie hebben op het digitale actief waarnaar het verwijst, maar dit geeft niet automatisch het auteursrecht. 

Waar kan ik NFTs kopen?

Als je toch wilt kijken naar het kopen van NFT's, kunnen ze op verschillende platforms worden gekocht, afhankelijk van wat je wilt kopen. Je hebt een portemonnee nodig die specifiek is voor het platform waarop je koopt en je moet die portemonnee vullen met cryptocurrency. 

Vanwege de grote vraag naar veel soorten NFT's, worden ze vaak vrijgegeven als 'drops', net als bij evenementen, waarbij partijen tickets (vaak op verschillende tijdstippen worden vrijgegeven). Dit betekent een uitzinnige stormloop van gretige kopers wanneer de verkoop begint, dus je moet geregistreerd zijn en je portemonnee gevuld hebben en klaar om uit te geven. 

Wil je weten hoe je moet investeren in NFT’s? Yang Humphrey legt je in dit YouTube video uit hoe je dit kan doen “Hoe te beleggen in NFT's 2022 (volledige gids)

De onderstaande sites zijn slechts enkele van de sites die NFT’s verkopen:

  1. OpenSea
  2. SuperRare
  3. Nifty Gateway
  4. Foundation
  5. VIV3
  6. BakerySwap
  7. Axie Marketplace
  8. Rarible
  9. NFT ShowRoom

Wat zijn de voordelen van NFTs

In tegenstelling tot fungibele tokens, kunnen NFTs niet meerdere keren worden uitgegeven in een enkele transactie - waardoor ze onmogelijk te dupliceren zijn. Dit maakt het ook gemakkelijker voor projecten die gebruik maken van Ethereum's blockchain om hun voorraad gemakkelijk te beheren, omdat ze precies weten hoeveel digitale activa er op een gegeven moment bestaan.

NFT's kunnen niet worden gestolen of op een andere manier worden geïndexeerd - wat het makkelijker maakt voor ontwikkelaars om de voorraden van hun projecten te beheren terwijl ze nog steeds de relevante overheidsvoorschriften volgen. 

Omdat het ook niet-fungibele tokens zijn die op de blockchain leven, hebben sommigen het vergeleken met het bezitten van een zeldzaam, digitaal activa dat peer-to-peer kan worden verhandeld met weinig tot geen risico op fraude.

Kan iedereen een NFT maken?

Als je zover bent gekomen, vraag je je misschien af: kan ik ook een NFT maken? 

Technisch gezien kan iedereen een kunstwerk maken, het omzetten in een NFT op de blockchain (een proces dat 'minting' heet) en het te koop aanbieden op een marktplaats naar keuze. Je kunt zelfs een commissie aan het bestand koppelen, die je zal betalen elke keer dat iemand het stuk koopt via een doorverkoop.

Net als bij het kopen van NFT's, moet je een portemonnee hebben opgezet, en die moet vol zitten met cryptocurrency. Het is deze eis van geld vooraf die de complicaties veroorzaakt.

De verborgen kosten kunnen onbetaalbaar astronomisch zijn, met sites die een 'gas'-tarief in rekening brengen voor elke verkoop (de prijs voor de energie die het kost om de transactie te voltooien), naast een vergoeding voor het verkopen en kopen. Ook moet je rekening houden met omzettingskosten en prijsschommelingen afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dit alles betekent dat de kosten vaak kunnen oplopen tot veel meer dan de prijs die je kan krijgen voor de verkoop van de NFT.  

wat zijn nft's

Wat is de toekomst van NFT’s?

Zijn NFT's een blijvertje of gewoon een rage? 

Experts blijven verdeeld - sommigen roepen het woord "bubbel" uit, terwijl anderen beweren dat NFTs nieuwe eigendoms mogelijkheden zullen creëren, en oude opnieuw zullen mixen. Ondertussen beweren makers en artiesten dat dit de volgende vorm van geld verdienen is. 

Experts zeggen ook dat de NFT-marktplaats toegankelijker zou moeten worden voor gewone beleggers om op grotere schaal te worden overgenomen. OpenSea is het belangrijkste peer-to-peer handelsplatform voor NFT's, maar er zijn andere bedrijven die NFT's gemakkelijker naar de massa willen brengen. Populaire cryptobeurs Coinbase, bijvoorbeeld, kondigde onlangs plannen aan om een nieuwe marktplaats te openen waar mensen NFT's kunnen kopen, verkopen en verzamelen. 

Vanuit een beleggingsperspectief is het kopen van een NFT "nog riskanter" dan het kopen van crypto, omdat het "bijna een leveraged bet op crypto is,"  "Het is in wezen gokken, maar mensen kennen het verschil niet echt en kopen ze omdat ze leuk zijn."

Hoewel de vraag naar NFT's na verloop van tijd zou kunnen afnemen, zegt Yang Humphrey, personal finance expert achter HumphreyTalks: "Ik denk wel dat ze op dit moment erg trendy zijn, vooral de laatste vier maanden," zegt Yang. "Over 10 of 20 jaar denk ik dat ze er nog steeds zullen zijn. Hoeveel we ze gebruiken - dat weet ik niet. Mensen zullen altijd nog wel wat waarde vinden in communities, maar de bredere toepassingen van NFT's zullen interessanter zijn."

Conclusie?

Of NFT's nu wel of niet een blijvertje zijn, op dit moment brengen ze sommige mensen geld op en creëren ze nieuwe mogelijkheden voor digitale kunst. Wij zouden echter adviseren om voorzichtig te zijn en zorgvuldig af te wegen welke platforms je gebruikt. Informeer je daarom goed en verken de markt vooraleer je van start gaat


Gepubliceerd op 13 april, 2022 en bewerkt op 13 april, 2022Categorieën:  Financiën

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere blog artikelen