Pygmalion effect: Wat is het? + tips

17/8/2023

In de vastgoedsector is reputatie alles. Succesvolle vastgoedmakelaars weten dat het opbouwen van een goede reputatie en het behouden van klanten essentieel is voor het succes van hun bedrijf. Maar hoe kun je als vastgoedmakelaar je eigen gedrag en prestaties positief beïnvloeden om zo je bedrijf en reputatie te verbeteren? Het antwoord kan liggen in het Pygmalion-effect.

Het Pygmalion-effect is een psychologisch fenomeen. Het beschrijft hoe de positieve, hoge verwachtingen van iemand ons gedrag en dus onze prestaties op een bepaald gebied verbetert. Het suggereert dat we het beter doen als er meer van ons wordt verwacht. Eigenlijk is het een self fulfilling prophecy.

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, dan kan je deze video van Sprouts bekijken. Dit video legt het concept kort en krachtig uit!: 

Waarom gebeurt dit?

Het Pygmalion effect treedt op omdat wij als sociale wezens beïnvloed worden door onze eigen verwachtingen en die van anderen. 

Als we succes verwachten van een individu, zullen we hem waarschijnlijk meer steun geven om hem te helpen dat succes te bereiken. 

Op dezelfde manier, als we geloven dat iemand hoge verwachtingen van ons heeft, zullen we harder werken om aan die verwachtingen te voldoen. Verwachtingen werken als een voorspelling, omdat zij een motivator worden om hard te werken.

Let wel op, hetzelfde geldt in de omgekeerde richting. Wanneer we een vooroordeel maken van iemand, bijvoorbeeld een nieuwe collega, dan is de kans groot dat hij/zij minder zal presteren omdat de verwachtingen lager liggen. 

Hoe kan het pygmalion effect toegepast worden in de vastgoedsector?

Het Pygmalion-effect kan worden toegepast op verschillende modellen en situaties, waaronder de vastgoedsector. Als vastgoedmakelaars hoge verwachtingen hebben van zichzelf en hun team, kan dit leiden tot meer gemotiveerd gedrag en uiteindelijk tot betere prestaties en hogere klanttevredenheid. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer herhaalde zaken en een betere reputatie in de sector.

Hieronder volgen enkele manieren waarop het Pygmalion-effect kan worden toegepast in de vastgoedsector:

Hoge verwachtingen van het eigen team

Het Pygmalion-effect begint bij de verwachtingen die vastgoedmakelaars hebben van hun eigen team. Als vastgoedmakelaars hoge verwachtingen hebben van de prestaties van hun teamleden, kunnen zij dit overbrengen op hun teamleden en hun gedrag en prestaties positief beïnvloeden. Het is belangrijk dat leidinggevenden hun teamleden aanmoedigen, uitdagen en ondersteunen om hun volledige potentieel te bereiken.

Hoge verwachtingen van klanttevredenheid

Het kan ook gebruikt worden om hun klanttevredenheid te verbeteren. Door hoge verwachtingen te hebben van de klanttevredenheid, kunnen vastgoedmakelaars hun eigen gedrag en prestaties positief beïnvloeden en hun klanten beter van dienst zijn. Vastgoedmakelaars moeten ernaar streven om klanten op een professionele, vriendelijke en doeltreffende manier te bedienen en hun verwachtingen te overtreffen.

Hoge verwachtingen van verkoop

Ook op gebied van verkoop kan dit worden toegepast. Als vastgoedmakelaars hoge verwachtingen hebben van hun verkoopresultaten, kunnen zij hun gedrag en prestaties positief beïnvloeden. Dit kan leiden tot meer inspanningen om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te behouden, waardoor de verkoopresultaten verbeteren.

Verwachtingen van de toekomst van de vastgoedmarkt

Het Pygmalion-effect kan ook worden toegepast op de verwachtingen van de toekomst van de vastgoedmarkt. Als vastgoedmakelaars hoge verwachtingen hebben van de toekomst van de vastgoedmarkt, kunnen zij zich meer inzetten om kansen te benutten en hun vastgoedportefeuille uit te breiden. Dit kan leiden tot groei van het bedrijf en een betere reputatie in de sector.