Wat is een keywordpiramide
De kunst van SEO is om ervoor te zorgen dat uw pagina zo hoog mogelijk in de zoekresultaten verschijnt, wanneer mensen zoeken op trefwoorden die voor jouw onderneming belangrijk zijn. Hoe bepaal je exact welke trefwoorden belangrijk zijn? Zijn het alleen zoektermen met een hoog zoekvolume (m.a.w. mensen zoeken er veel naar, dus moeten we ons daarop richten), of hoe ver kan je in detail gaan?
De keywordpiramide is een model dat aan de basis staat van SEO-strategie. Dit model helpt je om de keywords research gericht toe te spitsen op de content die op je website komt.
Het idee is eenvoudig: de keywordpiramide bestaat uit meerdere niveaus keywords. In principe komen de niveaus keywords overeen met de niveaus van je website. De inhoud moet overeenkomen met wat de potentiële bezoeker in een zoekmachine typt.
‘De gouden regel bij SEO is het bieden van relevantie’
Als je de lijst van keywords neemt, (en nadenkt over de structuur van je webpagina's) wordt het vrij duidelijk: je kunt niet alle pagina's van je website optimaliseren voor alle keywords die hoog ranken. Elke pagina heeft zijn eigen doel (of zou dat toch moeten hebben). Hoe kan je dan verdergaan? Optimaliseer alle pagina's afzonderlijk. De keywordpiramide is voor jou de perfecte tool!
Op het eerste niveau van je website, de homepage, begin je te werken met de generieke zoektermen. Generieke keywords zijn hier de algemene termen die je bedrijf beschrijven. In de meeste gevallen zit er een hoog zoekvolume op deze keywords maar de concurrentie is groot. Mensen die zoeken op dit
soort zoektermen zitten vaak in de oriënterende fase. Zij zullen verder klikken op je website, maar misschien ook niet. De conversiekans ligt niet hoog.
Hier is een voorbeeld: als we de keywordpiramide zouden toepassen op de website van Mentorr, dan zouden de niveau 1 keywords bijvoorbeeld "workshops" of "ondernemers blog" zijn. Ik hoor je al denken: "Veel succes met het bereiken van de eerste zoekpagina". Nou, dat is dus het probleem met niveau 1 zoektermen! Deze keywords zijn te breed om exclusief te gebruiken, maar je hebt ze wel nodig om in algemene termen uit te leggen wat je als bedrijf doet. Belangrijk dus.
Nu kan je de sprong maken naar het tweede niveau. Je moet dit niveau zien als het deel van de categorieën. Om wederom een voorbeeld te schetsen, in het geval van Mentorr zou het onze expertisegebieden zijn: "Leadmagneet Workshop" of "Ondernemersverhalen". Het tweede niveau is al specifieker, maar nog steeds zeer ruim.
Besteed de meeste aandacht (in de url, paginatitels en H1's), aan de keywords die hoog ranken en gebruik varianten in de lopende tekst. Zoekwoorden op dit niveau hebben al wat meer waarde en zijn specifieker. Mensen die opzoek zijn naar een bepaald type product/dienst weten al min of meer wat ze willen en hebben een hoger conversiepercentage als ze op je pagina landen.
Het derde niveau zijn vaak subcategorie pagina's maar kunnen ook blog artikels zijn. Ook hier is de waarde van de zoektermen een hoger omdat de bezoeker een stap dichter is in het koopproces. Ze zijn zeer specifiek. Merk je dat de zoektermen steeds langer worden, ook wel "longtail keywords" genoemd. Enkele typische kenmerken van long-tail keywords zijn:
- Meerdere zoektermen in één zoekterm
- Lager zoekvolume
- Minder concurrentie
- Hoog conversie percentage
- Lage CPC (in zoekmachine advertenties)
Uit bovenstaande kenmerken blijkt dat het de moeite waard is om je pagina's te optimaliseren voor long-tail zoektermen.
Het is heel belangrijk dat als je gevonden wordt op deze specifieke zoekopdrachten, dat zoekers geholpen zijn aan de hand van je content. Als je content niet relevant is, zal je hoge bounce-rates zien op je pagina’s.
We zijn door de basic SEO website structuur heen! Onderstaand schema geeft een praktisch voorbeeld van wijn:
Kiezen voor de website structuur of de zoekwoordenpiramide?
Het is zoveel interessanter om de zoekwoordenpiramide te gebruiken als basis van je website structuur dan andersom! Je begint met een lijst zoektermen die belangrijk zijn voor je website. Kijk welke zoektermen al veel gebruikt worden door je bezoekers (je kan hiervoor Google Analytics raadplegen) en bouw hierop verder.
Zoek vervolgens naar synoniemen en alternatieven. Google Keyword Tool en Ubersuggest zijn hier uitstekende hulpmiddelen. De lijst met zoektermen groepeer je best in thema’s en subthema’s. Tijdens dit proces kan je tot het besef komen dat er zoektermen zijn die zeer relevant zijn, die nog geen “eigen” pagina hebben. Of dat je pagina’s hebt die helemaal niet meer relevant zijn!
Google beloont je!
Het is cruciaal om te weten dat de keywordpiramide aan de basis ligt van een evenwichtig gebruik van de juiste keywords in je content pagina’s. Veel SEO-specialisten onder ons maken de fout dat hun losse blogposts niet vasthangen aan een duidelijk structuur van onderwerpen. Wat velen missen is om te denken in topics of onderwerpen.
Google denkt semantisch. Dit wilt zeggen dat Google denkt in thema’s en onderwerpen. De zoekmachine is al zodanig geëvolueerd dat het groter geheel in kaart brengt. Google zal je dus belonen wanneer alle pagina’s aan elkaar kunnen geknoopt worden rond hetzelfde onderwerp (niveau 2 en 3). Daarom is het zo belangrijk om je pagina’s te structureren en te koppelen aan je inhoud. Lees dus zeker onze blog over Topic Cluster Model.
Je keywordpiramide is nooit afgewerkt!
Hou je zoektermen voortdurend in de gaten. Hou bij welke zoektermen goed scoren voor jou (Google Analytics en Google AdWords), en welke producten goed verkopen (door je conversies te meten). Zo kan je je keywordpiramide verder optimaliseren!
Nog de allerlaatste tips:
- Ken prioriteit toe aan groepen keywords. Bekijk welke pagina’s goed converteren of op welke producten de meeste marge zit.
- Ken prioriteit toe aan de keywords binnen een groep. Kies de belangrijkste keywords en gebruik deze in de paginatitel, kopjes, … Gebruik varianten in de lopende tekst. Zo blijft het afwisselend en makkelijk leesbaar.
- Lage zoekvolumes zijn niet alles! Staar je er dus niet op blind. Zeker voor de longtail keywords hoeft dit niet. Het gebruik van longtail keywords duiden op bezoekers die klaar zijn voor conversies.
- Ben je bezig met nieuwe inhoud voor je website? Gebruik de keywordpiramide elke keer als je nieuwe content creëert. Of het nu gaat over het (her)schrijven van pagina’s of een nieuwe blogitem. Zo kan je nieuwe content bedenken, wordt het niet repetitief en straalt dit beter door naar je ranking!
- Gebruik niet alleen Google Analytics en Google AdsWords om je keywordpiramide bij te schaffen. Hou rekening met je omgeving, de actualiteit en ontwikkelingen op de markt.