Hoe storytelling toepassen in jouw bedrijf

17/8/2023

Het is geen proces, methode of techniek. Storytelling wordt omschreven als een kunst ... de "kunst" van het verhalen vertellen.

En - net als kunst - is creativiteit, visie, vaardigheid en oefening nodig. Vertelkunst is niet iets wat je in één keer kunt begrijpen, na één cursus. Het is een proces van trial-and-error om het onder de knie te krijgen. Het is een proces waarbij feiten en verhalen worden gebruikt om iets aan je doelgroep bij te brengen. Om de kernboodschap beter uit te leggen, kunnen sommige verhalen feitelijk verteld worden, maar andere zijn verfraaid of geÏmproviseerd.

Mensen hebben altijd verhalen verteld en ze zijn een essentieel onderdeel van onze dagelijkse communicatie, maar verhalen hebben meer betekenis dan alleen te entertainen.

In feite is storytelling een krachtig hulpmiddel in het bedrijfsleven en een vaardigheden die elk bedrijf dat een krachtig en duurzaam merk wil opbouwen zou moeten beheersen. Het kan een bedrijf op een aantal manieren een boost geven, zoals het verbeteren van de klantenbinding, het creëren van een sterke marketingstrategie, het verhogen van de winst, enzovoort.

In dit artikel bespreken we het belang van storytelling in het bedrijfsleven en geven we voorbeelden.

Wat zorgt voor een goed verhaal?

Woorden zoals "goed" en "slecht" zijn afhankelijk van de mening van de lezer. Maar er zijn een paar niet-onderhandelbare componenten die zorgen voor een geweldige leeservaring, voor zowel de lezer als de verteller. Dus wat maakt van een verhaal een goed verhaal?

Entertainment

Goede verhalen houden de lezer bezig en ze zorgen ervoor dat de aandacht van de lezer groot blijft. Je lezer moet geïnteresseerd blijven in wat er kan en gaat komen.

Educatief

Goede verhalen moeten de nieuwsgierigheid prikkelen, ook moeten goede verhalen de lezers mentaal stimuleren.

Universeel

Goede verhalen zijn verhalen waar iedereen zich wel in kan vinden. Zij boren emoties en ervaringen aan die de meeste mensen al eens hebben meegemaakt.

Georganiseerd

Best houd je je boodschap zodanig georganiseerd dat een lezer niet te veel problemen ervaart bij het lezen van je kernboodschap.

Memorabel

Goede verhalen blijven hangen in het geheugen van de lezer. Zorg er dus voor dat je boodschap niet (te snel) vergeten wordt.

“Verhalen verduidelijken abstracte concepten en vereenvoudigen complexe boodschappen” - Deepstash.com

De drie bouwstenen van een verhaal

Ook al is storytelling een kunst, kan je nog altijd vertrouwen op de theorie. Zo zijn er de drie bouwstenen waar een goed verhaal uit bestaat. Zorg ervoor dat je verhaal hierover beschikt - ongeacht wat je maar wilt vertellen:

1. Personages

Elk verhaal heeft ten minste één personage. Dit personage zorgt ervoor dat je je publiek kan begeleiden door je verhaal heen. Je moet dit personage zien als een brug tussen jou (de verteller) en je publiek. Wanneer je publiek zich kan inleven of empatisch zijn met je personage, zullen ze eerder geneigd zijn je oproep tot actie te volgen

2. Conflict

Conflicten in je verhaal wekken bepaalde emoties op. Ze verbinden het publiek door middel van relateerbare ervaringen. Als er geen conflict in je verhaal zit, is het waarschijnlijk zelfs geen verhaal.

3. Resolutie

Elk goed verhaal heeft een einde. Maar het hoeft niet altijd een happy-ending te zijn. De ontknoping van je verhaal moet het verhaal ook afronden. Meer waarde geven aan je personages en aan het conflict. Ook dit zal weer leiden tot actie bij je publiek.

Een goed voorbeeld is dit verhaal van Lego:

Storytelling toepassen

Waarom is dit proces nu zo belangrijk? Omdat jij, als organisatie of merk, waarschijnlijk een heleboel feiten, cijfers en boodschappen moet overbrengen in één beknopt verhaal. Hoe weet je waar je moet beginnen? Je kan onderstaande stappenplan volgen. Begin bij het begin. Daarna weet je waar je heen moet (en hoe je er moet geraken).

1. Ken je doelgroep

Het is belangrijk dat je weet wie je verhaal wilt horen. Wie gaat er het meeste aan hebben en wie gaat er het sterkst reageren? Om verhalen overtuigend te maken, moeten je lezers begrijpen wat je hen probeert te vertellen. Daarom is het belangrijk dat je weet wie je doelgroep is, hoe ze zullen reageren en hoe ze tot actie zullen overgaan.

Tip: vooraleer je nog maar iets op papier zet, raden we je sterk aan om onderzoek te doen naar je doelmarkt en je buyer persona.

2. Definieer je kernboodschap

Hoe lang je verhaal ook mag zijn, het moet een kernboodschap hebben. Wat is het doel? Wat wil je bereiken met je verhaal? Leg je je diensten of producten uit? Probeer je verhaal in zes tot tien woorden samen te vatten om je kernboodschap te kunnen definiëren. Als je dat niet lukt, heb je geen kernboodschap.

3. Kies welk soort verhaal je wilt vertellen

Niet alle verhalen kan je op dezelfde manier vertellen. Je moet nagaan hoe je wilt dat je publiek zich voelt of reageert terwijl ze je verhaal lezen. Dit zal helpen bepalen hoe je jouw verhaal gaat verweven en welk doel je nastreeft.

Is je doel je publiek aanzetten tot actie? Dan moet je met je verhaal beschrijven hoe een succesvolle actie in het verleden werd voltooid en uitleggen hoe lezers een gelijke soort verandering kunnen doorvoeren. Vermijd overdreven details of veranderingen van het onderwerp, zodat je publiek zich kan concentreren op de actie of verandering waar je verhaal toe leidt.

Is je doel mensen je waarden overbrengen? Vertel dan een verhaal dat bekende emoties, personages en situaties raakt, zodat lezers kunnen begrijpen hoe het verhaal van toepassing is op hun eigen leven.

4. Call-To-Action

Je moet bepalen wat je wilt dat je publiek onderneemt nadat ze je verhaal gehoord hebben. Wil je dat ze geld doneren? Zich inschrijven voor een nieuwsbrief? Een cursus volgen? Schets dit naast je doelstelling om ervoor te zorgen dat je doelstellingen en call-to-action bij elkaar aansluiten.

5.Kies je kanaal

Verhalen kunnen vele vormen aannemen. Je kan sommige verhalen lezen, andere moet je eerder bekijken, en andere weer beluisteren. Het medium dat je kiest hangt van het soort verhaal en van je middelen (geld en tijd).

Enkele manieren waarop je jouw verhalen kan delen:

  • Een geschreven verhaal (artikel, blog, boeken, …)
  • Een gesproken verhaal (presentatie, live, TEDtalks, …)
  • Een auditieve verhaal (podcasts)
  • Een digitaal verhaal (video, animatie, interactieve verhaal, games, …)

Wil je van start gaan met een blog, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Lees dan ook ons artikel over hoe je een blog kan starten.

6. Schrijf, schrijf, schrijf

storytelling toepassen

Nu is het tijd om pen op papier te zetten en te beginnen met het opstellen van jouw verhaal.

Nu je kernboodschap, doelpubliek en call-to-action al vaststaan, gaat het er in deze stap alleen nog maar om details en creatieve flair aan jouw verhaal toe te voegen. Probeer verschillende versies te schrijven, en selecteer de beste er uit. Het belangrijkste is dat je blijft schrijven, oefening baart kunst!

7. Deel je verhaal

Vergeet niet om je verhaal te delen en te promoten! Zoals bij elk stuk inhoud, is het creëren ervan slechts het halve werk - het delen ervan is het andere.

Verhalen brengen mensen samen

Storytelling toepassen zoals gezegd, is een kunst. Het verbindt ons, het helpt ons om de wereld te begrijpen en communiceert onze waarden en overtuigingen. Een goed verhaal geeft ons gevoel, laat ons nadenken en spreekt ons aan op een manier die cijfers en data niet kunnen.

Je moet niet bang zijn om je verhaal te vertellen. Conflicten, tegenslagen, successen, … kan en mag je zeker vertellen om mensen te helpen begrijpen wat je passie is, en met welk hart je merk is gecreëerd en opgebouwd.

Probeer het zelf eens uit, schrijf je verhaal en deel deze. Laat mensen weten waar je bedrijf om draait en waar je gepassioneerd in bent.