Waarom is doelen zetten zo belangrijk?
Vooruitgang meten
Door doelen te zetten ben je in staat om vooruitgang te meten, te bekijken of je goed bezig bent of niet. Door regelmatig te bekijken hoe ver je nog van jouw doelen af bent, weet je waar er nog werk is. Je kan ook meten welke acties het meeste opleveren.
Focus
Dankzij een doel krijg je een beeld van het eindresultaat, het resultaat waar je naartoe wilt en daardoor heb je een focuspunt. Je kan jouw lange termijn doel opsplitsen in kleinere doelen om gemotiveerd te blijven, want zo heb je meer mijlpalen waar je naartoe kan werken in kleinere stappen.
Motivatie
Doordat je zoals hierboven vermeld de korte termijn doelstellingen haalt, onderweg naar jouw eindresultaat krijg je op regelmatige basis de juiste motivatie om verder te blijven werken naar jouw effectieve doel.
Hoe doelen zetten?
De reden waarom veel ondernemers falen in het behalen van hun doelstellingen is omdat ze enkel bezig zijn met het eindresultaten, maar niet met de stappen die ze moeten maken of het proces dat nodig is om daar te geraken.
Resultaten
Vooraleer je een doel zet is het belangrijk om te kijken wat je net probeert te bereiken en jezelf de vragen stel of dat dit effectief een doel is dat je wil bereiken en of het belangrijk genoeg is om er tijd en energie in te steken. Als dat niet het geval is, dan zal je het doel waarschijnlijk ook niet bereiken. Het kan ook zijn dat je heel veel verschillende doelen hebt die je wilt bereiken en dan kan het ook gemakkelijk zijn om deze vragen te stellen. Op die manier weet je op welke doelen je jezelf nu best focust en op welke niet. Want je kan jezelf niet op alles tegelijkertijd focussen.
Schrijf jouw doelen op
Het is niet alleen belangrijk om doelen te hebben, maar ook door ze op te schrijven. Door ze op te schrijven worden ze echt ipv 'een gedachte'. Zorg daarna dat jouw doelen goed zichtbaar zijn zodat je ook steeds met deze doelen geconfronteerd wordt.
SMART-Doelstellingen
Een goede doelstelling is SMART. Deze term heb je misschien al horen vallen, maar misschien ben je deze nog niet tegenkomen. Deze methode wordt gebruikt om te bepalen aan welke criteria doelstellingen moeten voldoen om ze ook effectief te behalen. Het is dus een goede manier om jouw doelen duidelijk en haalbaar te maken. Deze acroniem staat voor:
Specifiek: Jouw doel is duidelijk en goed gedefinieerd. Door specifiek te zijn help je het pad te bepalen tussen waar je bent en waar je wil zijn. Bijvoorbeeld: Cursus Social media volgen om mijn social media platformen te beheren.
Meetbaar: Jouw doel moet ook meetbaar zijn. Hoe eenvoudiger het te meten, hoe gemakkelijker het is om vooruitgang bij te houden. Bijvoorbeeld: Ik wil in staat zijn om 10 push-ups te doen achter elkaar.
Acceptabel: De doelen die je stelt moeten haalbaar, acceptabel zijn. Grote ambities zijn geweldig, maar het is belangrijk om langetermijndoelen in evenwicht te brengen met beter haalbare kortetermijndoelstellingen. Bijvoorbeeld: Ik wil 10 kg afvallen in 1 week tijd is niet haalbaar/acceptabel. Wat wel acceptabel zou zijn is 10kg afvallen in 10 weken tijd.
Realistisch: Zet jouw doelen realistisch en dat kan je doen door op voorhand te bekijken of jouw plan uitvoerbaar is. Het gaat om de vraag of de doelstelling haalbaar is binnen de gestelde tijd?
Tijdsgebonden: Elk doel heeft een bepaalde datum nodig waartegen je deze wilt behalen, zo weet je binnen welke tijdspanne je het behalen van dat doel moet realiseren. Zonder zal je plan vooruitgeschoven worden en is de kans groot dat het niet behaald wordt. Bijvoorbeeld: Je wil voor 30 mei 2021 een nieuwe wagen gekocht hebben.
Maak een actieplan + tijdlijn
Maar doelen hebben en opschrijven alleen is niet voldoende. Maak een actieplan om te bepalen HOE je jouw doelen gaat bereiken maw wat is het doel en welke kleinere doelen of stappen dien je te ondernemen om dit te bereiken. Doe dit op jouw manier, de manier die het beste bij jou past. Het kan zijn dat je van veel kleur houdt, doe dit dan met kleuren om het overzichtelijk te maken.
Na het maken van dit plan en het bepalen van de kleinere doelen is het belangrijk dat je hier een tijdlijn aan gaat koppelen, deadlines. Wanneer wil je wat bereikt hebben? Anders zal je sneller geneigd zijn om bepaalde zaken uit te stellen of niet uit te voeren, waardoor je jouw einddoel ook niet zal behalen. Eens je deze deadlines en data toegekend hebt, zorg dan dat je jezelf hier zo goed mogelijk aan houdt. Dit zorgt voor urgentie wat jou op de juiste tijden zal motiveren om door te gaan.
Actie en evaluatie
Eens alles opgesteld is, is het tijd om in actie te gaan en om jouw doelen effectief in resultaten te gaan omzetten. Om jezelf gemotiveerd te houden, wat echt wel noodzakelijk is, plan je best op regelmatige basis evaluatiemomenten in. Dit kan wekelijks of tweewekelijks om te bekijken of je vooruitgang boekt en of je aanpassingen dient te maken wanneer nodig om jouw doel alsnog te behalen.
" What keeps me going is goals." - Muhammed Ali
Hoe jouw doelen bereiken?
Zoals reeds gezegd is doelen zetten niet voldoende. Je moet jouw doelen dagelijks opvolgen, aanpassen en volhouden om ze te bereiken.
Verwachtingen
Je herkent jezelf hier misschien in, maar vaak hebben we de neiging om ons te laten verleiden door anderen hun succes en kijken we hier naar op, terwijl we op die moment enkel focussen op het eindresultaat maar niet op de weg, tijd en energie die zij hier hebben in gestoken. Daardoor krijgen we vaak verwachtingen die we niet kunnen waarmaken, terwijl succes een opeenvolging van verschillende kleine stappen, prestaties is dat ervoor zorgt dat dit doel bereikt wordt. En vaak lijkt deze weg heel lang en komen hier extra uitdagingen en teleurstellingen bij die jouw moed en doorzettingsvermogen serieus op de proef stellen. Moest je dit gevoel herkennen? Maak je dan maar geen zorgen, dit is deel van het proces. Veel ondernemers hebben eerst een hele lange weg afgelegd vooraleer ze de top bereiken.
"The best view comes after the hardest climb."
Focus op wat werkt
Wanneer je niet zo snel vooruitgang boekt dat je had gewild of gehoopt, geraak je vaak gefrustreerd en zullen veel ondernemers beginnen focussen op het negatieve en niet meer op het positieve. Maar de wet van de aantrekking zal dan ook alleen het negatieve meebrengen. Daarom is het belangrijk dat wat er ook gebeurd, hoe moeilijk het ook is dat je blijft focussen op wat wél werkt en op het positieve. Op die manier zal je betere resultaten boeken en zal je succesvol jouw doelen bereiken!
Schrijf jouw successen op
Het is heel normaal maar mensen hebben de neiging om snel op het negatieve te focussen waardoor we dus ook de slechte ervaringen minder goed onthouden dan de goede dingen. Daarom kan het handig zijn om jouw successen op papier bij te houden. Op die manier kan je jouw positieve prestaties bijhouden en deze onthouden op het einde van de dag ipv de slechte ervaringen.
Dit kan je doen door een dagelijkse succes agenda bij te houden waarin je de focus op het positieve bijhoudt en zodat je gefocust blijft op jouw visie en jouw ideale leven. In deze agenda kan je in de ochtend opschrijven waarvoor je dankbaar bent in jouw leven en op het einde van de dag hou je bij wat er die dag goed ging of welke resultaten die je behaald hebt. Je zal zo nog meer succes aantrekken!