Hoe creëer je een cultuur van dankbaarheid binnen je onderneming?

17/8/2023

Wanneer was de laatste keer dat je een werknemer oprecht bedankte voor zijn geleverde werk? “Bedankt voor het sturen van die e-mail” hoort hier niet bij. Denk eens na: wanneer was de laatste keer dat je een moment van je dag nam om te pauzeren, je werknemers te observeren en te erkennen dat ze geweldig werk leveren? Én daarbovenop, persoonlijk je dankbaarheid te uiten…

“Vandaag ben ik dankbaar voor .....”

Het cultiveren van een houding van dankbaarheid zal je niet van vandaag op morgen kunnen doen. Het zal je ook geen top performer maken, maar het zal je wel helpen gemotiveerd en gefocust te blijven op je doelen. 

“Met de juiste houding worden de uitdagingen kansen en worden obstakels leerervaringen”

Waarom dankbaarheid belangrijk is

Eerst en vooral, de voor de hand liggende reden, is fatsoenlijkheid. Wanneer iemand je helpt, is het maar normaal dat je hen ervoor bedankt. Doe je dit niet, dan is dat echt een jerk move…

Het is bewezen dat dankbaarheid uitoefenen een enorme impact heeft op de productiviteit van je werknemers. In een artikel van Harvard Business Review verscheen het volgende:

"Als werknemers zich gewaardeerd voelen, hebben ze een hoge werktevredenheid, zijn ze bereid om langer te werken, gaan ze productieve relaties aan met collega's en leidinggevenden, zijn ze gemotiveerd om hun best te doen en werken ze aan het bereiken van de doelstellingen van het bedrijf."

Dankbaarheid speelt ook een belangrijke rol bij klantenbinding, en het niet uiten van waardering kan nadelige gevolgen hebben. Studies tonen aan dat 68% van de klanten een zakenrelatie verlaat vanwege een waargenomen houding van onverschilligheid van de kant van het bedrijf. Het is niet dat de medewerkers daadwerkelijk onverschillig zijn, maar het kan wel de perceptie zijn van de klant. 

Dus, op de vraag waarom is dankbaarheid zo belangrijk: deze inzichten leiden tot de conclusie dat het cultiveren van een ‘cultuur van dankbaarheid’ binnen je vastgoedonderneming van cruciaal belang is voor het motiveren van je medewerkers en het onderhouden van geweldige klantenrelaties. 

Cultuur van dankbaarheid creëren op de werkvloer

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je werknemers zich gewaardeerd voelen? Enkele tips die wij je graag meegeven: 

Wees specifiek

In plaats van een vage “bedankt voor je harde werk”, zorg ervoor dat je precies erkent wat je werknemer heeft bijgedragen. “Bedankt dat je deze week tijd hebt vrijgemaakt om ons te helpen met het papierwerk in te halen” is een meer oprechte uiting van dankbaarheid die laat zien dat je oplettend bent. 

Wees op tijd

Van zodra iemand goed werk heeft geleverd, kan je  best onmiddellijk een uiting van dankbaarheid tonen. Doe je het een week later, kan dit ongemakkelijk en zelfs geforceerd overkomen. 

Heb geen bijbedoelingen

Ondanks dat dankbaarheid leidt tot hogere productiviteit, moet je maar eventjes vergeten dat ik het zei! Je mag niet zomaar iemand lopen te bedanken voor zijn werk als je bijbedoelingen hebt. Harvey Deutschendorf beschreef het perfect: “Oprechte lof gebeurt zelfs als niemand kijkt”

Integreer dankbaarheid in je dagelijkse procedures

Betrek je hele team bij de nieuwe ‘cultuur van dankbaarheid’. Maak duidelijk dat dankbaarheid vanaf nu een kernwaarde is van je bedrijf. Zorg vervolgens voor procedures om dankbaarheid dagelijks in de praktijk te brengen. Een simpel, maar toch effectief voorbeeld: maak tijdens vergaderingen een vijf minuten vrij voor dankbaarheid te uiten.

Dankbaarheid met je klanten

Je kan je klanten op eindeloos veel manieren bedanken. Door een geschreven briefje, een cadeaubon, een lunch, … Het is de manier waarop jij je waardering verwoordt die je ‘bedankt’ nog meer impact kan geven.

Het belangrijkste is dat jij jullie ‘gedeelde doel’ identificeert. Eens je deze kent, kan je samen met je klant eraan werken. Kijk waar je waardering kan uiten voor hun prestaties in de richting van dat gedeelde doel. 

Cultiveer je dankbaarheid? Dan zal loyaliteit vanzelf volgen

In plaats van een klant te bedanken voor de transactie (samenwerken met je vastgoedonderneming) spreek je dankbaarheid uit voor de kans om bij te dragen aan het gedeelde doel, namelijk hen helpen met hun droomhuis te vinden.

We zetten je alvast op het goede spoor…

Een leuke tip dat iedereen kan toepassen, zowel op hun privé als werkleven, is het hebben van een dankbaarheidsdagboek. Elke dag kan je simpelweg 5 zaken opschrijven waar je dankbaar voor bent. 

Andere mensen delen dit graag met anderen: zo kan je online video’s plaatsen, je dag starten met je werknemers en allemaal drie dingen opnoemen waar je dankbaar voor bent. Iedereen heeft een ander methode - het belangrijkste is dat je het gewoon doet.

Vraag jezelf af:

  • Wat vind ik leuk aan mijn gezin?
  • Wat vind ik leuk aan mijn werk?
  • Wat vind ik leuk aan mijn klanten?
  • Wat vind ik leuk aan mijn team?
  • Wat vind ik leuk aan …


Om het even wat, als je voor iets dankbaar bent, laat het anderen weten!

Heb je moeite met zaken te bedenken waar je dankbaar voor bent? We helpen je alvast op weg met onderstaande onderwerpen. Maak ze eigen en wees specifiek voor jouw situatie en je leven:

  • De geliefde mensen rondom je
  • Mensen die je geholpen/geïnspireerd/aangemoedigd hebben
  • Je gezondheid, energie en vitaliteit
  • Ervaringen of leermomenten
  • Je kennis, talenten en vaardigheden
  • Je woonplaats, plaatsen die je bezocht hebt
  • Het eten, het weer, de sportschool, de zonsopgang, …
  • Je team, je klanten, je investeerders, …

Het lijstje is oneindig. Alles wat er in je binnen schiet, kan je dankbaar voor zijn. Meestal is het eerste gedachte dat je hebt, iets of iemand waar je dankbaar voor bent. 

Maak van dankbaarheid uiten een gewoonte en wij kunnen je 100% garanderen dat je gelukkiger zal leven. Dankbaarheid uiten draagt bij aan optimisme, empathie, veerkracht, een beter slaappatroon, verbeterde gezondheid en een verhoogd gevoel van eigenwaarde. Al het goede dat je geeft, komt terug!

Conclusie?

Elke ondernemer wordt geconfronteerd met uitdagingen op de weg naar financiële vrijheid. Vastgoedmakelaars zijn kwetsbaar voor volatiliteit in de markt, zoals elke professional, maar er zijn stappen die je elke dag kunt nemen om jezelf dichter bij succes te brengen.

Gebruik het bovenstaand advies en begin elke dag met een positieve bevestiging van je doelen. Denk na over waar je dankbaar voor bent, elke dag! 

Dus... hoe zit het met jou? Waar ben jij dankbaar voor?