Het Pratfall-effect: niemand is perfect, toch?

17/8/2023

Nobody’s perfect, toch? Het pratfall-effect kan een grote positieve invloed hebben op je marketingcampagnes. Als je jezelf ooit afgevraagd hebt waarom sommige merken pronken met hun gebreken en fouten van hun product, dan ben je hier op de juiste plaats.

Ongeacht hoe hard je werkt, en hoeveel tijd je besteed om het perfecte product te creëren, er zal altijd wel een foutje tussendoor glippen. En dat is niet erg, want het kan zelfs een goede zaak zijn in sommige gevallen. 

In dit artikel zal het volgende besproken worden:

Wat is het Pratfall-effect?
Waarom moet je het toepassen in marketing?
Hoe kan je deze psychologische kracht maximaal benutten?

Wat is het Pratfall-effect?

Het pratfall-effect verklaart dat wanneer we iemand die we hoogachten een fout of vergissing zien maken, hij of zij nog sympathieker lijkt. 

Evenzo, wanneer we iemand die we niet hoog inschatten een fout of vergissing zien maken, vinden we hem nog minder aardig.

Het pratfall-effect kan worden overgebracht op merken die af en toe fouten maken, of producten verkopen die niet perfect worden geacht.

Even een paar voorbeelden:

KFC

Als je bedrijf zijn klanten niet kon bedienen, zou je jezelf waarschijnlijk willen verontschuldigen, het probleem zo snel mogelijk oplossen en rustig verder gaan.

Dit is niet wat KFC deed toen ze zonder kip kwamen te zitten.

Het nu beruchte marketingmateriaal dat het fastfoodbedrijf deelde, is synoniem geworden met hun grootste prat ooit.

VW Beetle

In de jaren 50, 60 was de auto alles wat de Amerikaanse consument niet wilde: klein, lelijk en Duits. En tóch werd de auto een enorme hit door zijn briljante reclamecampagnes.

De boodschappen van VW versterkten alles wat de typische Amerikaanse consument niet leuk vond aan de kever. Met campagnes die leiden op koppen als: Lemon, 'Een van de leuke dingen van het bezitten is het verkopen', 'En als je geen benzine meer hebt, is hij makkelijk te duwen', en zelfs 'Niemand is perfect'.

Hoe gebruik je het Pratfall-effect in de marketing

Het pratfall-effect werkt, maar dat betekent niet dat je opzettelijk een fout moet maken. Er zijn andere manieren waarop je fouten kunt implementeren in je marketingcampagnes.

Zorg er alleen voor dat jij of je producten al als 'superieur' worden gepositioneerd in de markt, anders zou je pratfall het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

Gebruik je zwakke punten

Als je een geweldig product hebt dat al de juiste dingen doet voor je doelmarkt, kan het de moeite waard zijn om enkele van je zwakke punten te benadrukken als een haakje voor je product.

Wat door sommigen als een zwakte wordt gezien, kan door anderen als een pluspunt worden gezien, en het laat ook je menselijke kant zien. Bijvoorbeeld: je product wordt gelabeld als ‘te duur’ of ‘niet lekker’, geef er een draai aan en maak het ludiek. Net zoals Buckley’s hoestsiroop:

Zo vertelt Buckley’s niet alleen dat hun product werkt, maar het bouwt vertrouwen op en herinnert ons aan die medicijnen die zo slecht smaakten, maar wel de gewenste effecten hadden.

Een verontschuldiging

Als je product een belangrijke functie mist of als je het gevoel hebt dat je je klanten niet zo goed van dienst bent als je zou moeten zijn, kun je een verontschuldiging gebruiken om de kracht van het pratfall-effect in je marketing aan te boren.

Een verontschuldiging is niet alleen een geweldige manier om jouw merk te vermenselijken en aantrekkelijker te maken, je kan het ook gebruiken om een probleem dat is opgelost onder de aandacht te brengen van een breder publiek.

Dit werkt als een effectieve manier om nieuwe product- of merkeigenschappen te promoten en een grotere merkbekendheid te genereren.

Kijk terug naar het KFC-voorbeeld als een briljante manier om een verontschuldiging te combineren met het pratfall-effect in contentmarketing.

Wees minder perfect

Mensen verlangen naar het echte en authentieke - en in sommige situaties is minder perfect zijn eigenlijk veel aantrekkelijker.

Imperfecties tonen eerlijke accenten die door mensen zijn gemaakt, niet door machines.

Kijk naar jouw product zoals een pizza, zou je liever een perfect ronde pizza geserveerd krijgen, of een van die handgemaakte, met de hand uitgestreken, houtgestookte pizza's die in een beetje vreemde vormen komen?

Conclusie?

Als je product onvolkomenheden heeft (en dat heeft het zeker!), voel je dan niet verplicht om ze te verbergen. Het tonen van je gebreken aan je doelgroep kan een geweldige manier zijn om je merk te vermenselijken en meer ‘relatable’ te worden. Gebruik het pratfall effect in je marketing en voel zelf de effecten van deze marketing psychologie tactiek!