Google creëert nieuwe Google Bubble Chart-sjabloon

17/8/2023

Er is een nieuw (en gratis!) sjabloon uitgebracht voor Google Data Studio. Deze template helpt je bij het analyseren en visualiseren van gegevens uit de Google Search Console. Hoe ziet die template eruit? Het is de Google Bubble Chart.

Google bubble chart
Bron: developers.google.com/search/blog/2022/04/

Het begrijpen van de grafiek - wat is het?

Een bubble chart is een geweldige visualisatie wanneer je meerdere metrieken en dimensies hebt. Het stelt je in staat om relaties en patronen in de ingelezen gegevens effectiever te zien. 

Zo krijg je de traffic-attributen (doorklikratio, gemiddelde positie, … ) en de volume (totale aantal klikken) voor de verschillende dimensies (zoekopdrachten, apparaten) te zien.

Waarom?

Dit bellendiagram maakt het voor gebruikers duizend keer eenvoudiger en efficiënter zoekwoorddata inzichtelijk te krijgen. Als je al reeds Google Search Console gebruikt, dan weet je dat het een taak was waarvoor je tools van derden moest gebruiken. 

Maar nu is dat verleden tijd, alle gegevens kan je nu vanaf één plaats raadplegen.

En het maken van een bubble chart is ook net zo eenvoudig als het klikken op een link naar een Google template. Google ontwierp de grafiek om gebruikers te helpen begrijpen welke zoekopdrachten goed presteren voor hun site, en welke kunnen worden verbeterd.

Bovendien geeft Google tips over hoe je de sjabloon kan gebruiken om de belangrijkste gegevens te isoleren. Dit alles wordt gedeeld in de nieuwste aflevering van Google Search-advocaat Daniel Waisberg's blog-serie gewijd aan Google Data Studio. Klik hier om zijn gratis trainingscursus “Search Console Training” te bekijken. 

Hoe gebruik je deze chart?

We leggen eerst de belangrijkste elementen van de grafiek uit, met de nodige beschrijvingen van de mogelijke instellingen. Daarna kijken we samen naar enkele tips over het analyseren van de gegevens. 

Data control 

Gegevenscontrole - kies de Search Console eigenschap die je wilt analyseren

Data Range

Datumbereik - kies het datumbereik dat je in het rapport wilt zien, standaard worden de afgelopen 28 dagen weergegeven

Query

Query - sluit query’s in of uit om op te focussen. Je kan reguliere expressies gebruiken, vergelijkbaar met de manier waarop je ze in de Search Console gebruikt

Country

Land - sluit landen in of uit 

Device

Apparaat - kies de apparaten die je graag wilt opnemen of uitsluiten van je rapport

De chart laat je zien hoe zoekwoorden presteren op basis van de volgende gegevens: 

Y-as: Dit laat je zien wat de gemiddelde positie is van het zoekwoord

X-as: Laat je zien wat het doorklikpercentage is van dat zoekwoord

Bubble Grootte: Laat je zien hoeveel klikken je hebt gerealiseerd dankzij dat zoekwoord

Bubble Kleur: De kleur van de bubbel laat je zien om welk apparaat het gaat (mobiel, desktop of tablet)

Rode stippellijn: Laat het gemiddelde zien van de twee assen

Het is belangrijk dat je begrijpt dat elke bubbel een zoekwoord vertegenwoordigt. En zoals eerder vermeld, kan je filteren op zoekwoorden zodat je de focus aanbrengt op de juiste plaats. Je kan filteren op zoekwoorden, apparaten, landen, … Je komt dus verschrikkelijk snel tot de juiste data. 

Hoe begin je er nu echt aan? 

Nu je weet wat de terminologie is, en hoe je de chart kan interpreteren, gaan we aan de slag! 

Stap 1. Log in met je Google-account waarin het Google Search Console-account staat dat je wilt analyseren

Stap 2. Eens je ingelogd bent met het juist Google Account, dan kan je de gratis template gebruiken

Stap 3. Kies vervolgens je Google Search Console-account in de template waarvan je de data wilt zien. 

Stap 4. De gegevens worden ingeladen en je Bubble Chart wordt ingevuld

Nogmaals: je hoeft dus niet van nul te starten! Je kan de gratis template gebruiken en deze verbinden met jouw data, enkele aanpassingen aanbrengen en klaar is kees!

De data analyseren

Het doel van deze visualisatie is om optimalisatie mogelijkheden in kaart te brengen. 

De bubble grafiek toont de query performance, en zoals eerder vermeld: 

  • Y-as geeft de gemiddelde positie aan
  • X-as geeft de Click-Through-Rate aan
  • De grootte van de bel geeft het aantal kliks aan
  • Kleur van de bel geeft de apparaatcategorie weer

Het grafiek wordt door de rode referentielijnen (die het gemiddelde van de assen bepaald) in vier verdeeld. Deze kwadranten zullen er (zeer) waarschijnlijk anders uitzien dan het voorbeeld hieronder. Deze referentielijnen zijn afhankelijk van de ingelezen gegevens. 

De vier groepen kan je analyseren om zo te beslissen waar je je tijd moet investeren bij het optimaliseren van de zoekwoord-prestaties.

Google bubble chart
Bron: developers.google.com

1. Top positie, hoge CTR  

Voor de zoekwoorden die zich in deze categorie bevinden, moet je niet veel meer doen want ze doen het al geweldig!

2. Lage positie, hoge CTR

Deze zoekopdrachten lijken relevant te zijn voor de gebruikers (ze hebben namelijk een hoge CTR - zelfs wanneer ze lager scoren dan de gemiddelde zoekopdracht op je website). Besteed tijd in het optimaliseren ervan!

3. Lage positie, lage CTR

Bij zoekresultaten met een lage CTR (3 & 4) kan het interessant zijn om te kijken naar de grootte van de bubbel. Zo kan je begrijpen welke zoekopdrachten een lage CTR hebben maar nog steeds significant verkeer genereren. Deze kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: gerelateerd en niet-gerelateerde zoekopdrachten.

Gerelateerde zoekopdracht: Als jij de zoekopdracht in kwestie belangrijk voor vindt, dan is het een goed begin om het al in Search te laten verschijnen.   Geef deze zoekopdrachten voorrang boven zoekopdrachten die helemaal niet in de zoekresultaten verschijnen, omdat ze gemakkelijker te optimaliseren zijn.

Niet-gerelateerde zoekopdrachten: Als de zoekopdracht geen verband houdt met jouw site, is het misschien een goede gelegenheid om uw inhoud te verfijnen en te richten op zoekopdrachten die relevant verkeer zullen opleveren.

4. Top positie, lage CTR

Deze zoekopdrachten kunnen om verschillende redenen een lage CTR hebben. Wat je hierbij moet doen, is bij de grootste bellen gaan kijken of je tekenen vindt van het volgende:

Online is de concurrentie met zoektermen ontzettend groot. Het kan dus zijn dat je concurrent een meer gestructureerde data markup heeft en zo gebruikers aantrekt met de rijke resultaten dat worden weergegeven. Overweeg om je zoekresultaten functies van je website in te schakelen om zo meer gebruikers aan te trekken.

Het kan ook zijn dat je geoptimaliseerd bent, of per ongeluk op een zoekterm staat die geen verband houdt met je bedrijf of waar klanten niet in geïnteresseerd zijn.

Gebruikers hebben al reeds informatie gevonden die ze nodig hadden (openingstijden, adres, telefoonnummer van je bedrijf, …)

Hoe dan ook, het is zeker de moeite waard om met Google Search Console te werken én nu is het nog interessanter dankzij de Bubble Chart - het is overzichtelijk, efficiënt en tijdbesparend!

Als je aan de slag wilt gaan, maar nog altijd met twijfels zit met de do’s and don’ts, bekijk dan zeker Daniel Waisberg's blog-serie gewijd aan Google Data Studio. Klik hier om zijn gratis trainingscursus “Search Console Training” te bekijken. Echt een aanrader!