Farming: de groeistrategie voor vastgoedprofessionals

29/11/2023

Wanneer we denken aan farming, denken de meesten van ons aan landbouw en het telen van gewassen. In de vastgoedwereld heeft farming echter een heel andere betekenis. Hier draait het om het 'cultiveren' van relaties en leads in een specifiek gebied of marktsegment.

Wat is farming?

Farming  betekent dat een makelaar zich concentreert op een bepaald gebied of type vastgoed en daar een expert in wordt. Net als een boer zijn land verzorgt, zorgt de vastgoedprofessional ervoor dat hij de 'oogst' binnenhaalt door consistent aanwezig te zijn in zijn gekozen 'veld' of regio.

Hoe werkt farming?

Kies jouw regio

Een vastgoedprofessional kiest een buurt of regio waarin hij wil specialiseren. Dit gebied wordt zijn 'boerderij'.

Leer jouw regio kennen

Net als een goede boer de toestand van zijn grond moet kennen, moet de makelaar alles weten over de huizenmarkt in dat gebied: prijzen, scholen, lokale bedrijven, en gemeenschapsgevoel.

Bouw relaties op

Farming draait om het opbouwen van langdurige relaties met de bewoners. Dit kan door aanwezig te zijn bij lokale evenementen, sponsoring, nieuwsbrieven, of zelfs door gewoon regelmatig door de buurt te wandelen.

Wordt de Go-to Expert

Door consistente aanwezigheid en het leveren van waardevolle informatie, wordt de makelaar het eerste aanspreekpunt voor vastgoedvragen en -transacties in dat gebied.

Waarom is farming effectief?

Expertstatus

Door zich te specialiseren in een specifiek gebied, wordt de vastgoedprofessional gezien als de expert daar. Mensen vertrouwen experts en zullen eerder bij hen aankloppen voor advies of diensten.

Herhaalde business

In een gebied waar de makelaar goed bekend is, is de kans groter dat hij voor herhaalde transacties wordt benaderd: verkoop, aankoop, of verwijzingen.

Mond-tot-mondreclame

Tevreden klanten in de 'boerderij' zullen de makelaar waarschijnlijk aanbevelen bij vrienden en familie.

Tips voor succesvolle farming

Wees geduldig

Farming is een langetermijnstrategie. Het kost tijd om een reputatie op te bouwen en de vruchten van je arbeid te plukken.

Bied waarde

Deel kennis en informatie die waardevol is voor de gemeenschap, zoals marktanalyses of tips voor huisverbetering.

Gebruik tools

Denk aan flyers, sociale media, lokale kranten, en evenementen om je zichtbaarheid en bereik te vergroten.

Conclusie

Farming is een beproefde techniek in de vastgoedsector die draait om het investeren in een bepaald gebied en het opbouwen van een sterk lokaal merk. Het is een strategie die tijd, toewijding en een persoonlijke aanpak vereist, maar de resultaten kunnen een bloeiende vastgoedpraktijk betekenen met een gestage stroom van klanten en aanbevelingen.