1.Smile! De mensen zullen je meer vertrouwen!
Uit verschillende psychologische en sociale studies blijkt dat mensen die vrolijker staan op een foto, als betrouwbaarder worden gezien dan mensen die het niet doen. Interessant is dat glimlachen geen invloed heeft op de mening van de kijkers over competitie. MAAR, als ze iemand moeten kiezen, zal de vrolijker ogende persoon gekozen worden.
Hieronder vind je een onderzoek van Photofeeler. Zij hebben ook een onderzoek gedaan en hebben vrijwel de identieke resultaten: mensen zijn die glimlachen op hun portretfoto werden gezien als veel sympathieker en invloedrijker dan degene die het niet deden, maar slechts iets competenter.
Een glimlach met tanden levert je 'likability'-punten. Je ziet er persoonlijker, benaderbaarder en zelfverzekerder uit als je zo'n grijns laat zien, dus wees niet bang om wat tanden te laten zien!
Trouwens - wil je weten wat de beste manier is om een natuurlijke glimlach te krijgen? Lach een beetje. Om de neppe en geforceerde grijns te vermijden, denk aan iets grappigs vooraleer je lacht. Open je lippen een beetje als je dat doet - zo kom je meer benaderbaar over.
Nog een tip! Staar in de ziel van de camera. Je hoeft er niet griezelig uit te zien, maar mensen zullen eerder een persoonlijke connectie met je maken als ze direct oogcontact hebben met je foto. Vermijd een hoek waarbij je met je ogen dichtknijpt of naar de zijkant kijkt - het is goed als de kijkers het zit van je ogen kunnen zien en je ogen groter lijken.
BONUS: Krijg gratis onpartijdige feedback.
Het is altijd slim om een tweede... of derde mening te vragen voordat je de foto kiest die op je visitekaartjes, sociale profielen, advertenties, etc. komt te staan. Je kunt altijd betrouwbare collega's en vrienden om feedback vragen om er zeker van te zijn dat je de meest "sympathieke" foto kiest.
Je kan dit ook met deze gratis tool: PhotoFeeler. Upload je foto’s gratis en je krijgt een onbevooroordeelde mening te krijgen van de 60.000 gebruikers die je foto anoniem rangschikken in de volgende categorieën: competentie, sympathie, en invloed.
Bottomline: vergeet niet te glimlachen en say cheeze!
2. Betaal niet zomaar voor een foto - Huur een professionele fotograaf
Zoek en huur een professionele fotograaf boven een amateur - of probeer het werk niet zelf te doen! Een professionele fotograaf, zoals SnapZo, inhuren is een waardige investering.
Snapzo brengt ondernemers krachtig in beeld en levert professionele portretten die je overal kan gebruiken. Snapzo is mensgericht. Ze houden rekening met je huisstijl/branding en trekken de stijl door naar de portretfoto’s van jou en je collega’s. Zo gesnapt!
De meeste makelaars hebben al een paar fotografen in hun omgeving. Ze hebben echter niet allemaal ervaring met professionele portretfoto's, en zijn waarschijnlijk niet de meest geschikte voor jouw bedrijf. Hoe kan je dan met volle vertrouwen een fotograaf vinden en inhuren?
Vraag om verwijzingen
Je kan andere agenten in de makelaarswereld vragen om hun beste aanbevelingen, of zoek online om een paar opties te vinden (TIP! Je kan kijken naar andere makelaars hun portretfoto’s - als je de foto’s leuk vindt, probeer dan te achterhalen wie de fotograaf was)
Kijk in hun portfolio
Fotografen gebruiken hun portfolio om hun beste werk te laten schitteren. Zorg ervoor dat je hun portfolio - en stijl - leuk vindt. Je kan de voorbeeldfoto’s bestuderen en zo tot een beslissing komen.
Beoordeel hun vaardigheden op gebied van retoucheren
Vraag om voorbeelden van foto’s die ze geretoucheerd hebben. Dit vertelt namelijk veel over hun vaardigheden en de foto’s die je zal ontvangen.
Zorg ervoor dat de persoonlijkheid goed bij je past
Je goed en comfortabel voelen bij je fotosessie is belangrijk. Alleen zo kan je er op je best uitzien. Voer een gesprek met de fotograaf vooraleer je hem/haar boekt, en bepaal daarna welke fotograaf het beste bij je persoonlijkheid past.
Bepaal de prijs
De meeste fotografen werken met pakketten. Zorg ervoor dat je de prijs en het te leveren product kent voordat je een fotoshoot inplant.
Bepaal de regels, verwachtingen (zeker ivm het auteursrecht!)
Over het algemeen behouden fotografen alle auteursrechten, tenzij er een contract getekend wordt waarin dit beschreven staat. Communiceer van tevoren over alle manieren waarop je van plan bent om de foto’s te gebruiken, en bevestig dit ook op contract.
3. Zorg ervoor dat jij je verwachtingen (duidelijk) communiceert
Voordat je naar de fotoshoot locatie gaat, moet je ervoor zorgen dat je fotograaf je verwachtingen begrijpt en een plan van aanpak heeft - om je verwachtingen te overtreffen. Overloop enkele dagen van vooraf de details van de fotoshoot. Het is cruciaal dat de fotograaf weet wat het doel van de foto is!
Gebruik je de foto’s voor een specifieke campagne? Moeten de foto’s dan een specifieke uitstraling/kleur hebben? Is het voor je website? Social media? Zijn er extra kosten in het retoucheren en post-productie? Hoe lang duurt het voordat je de foto’s in handen hebt? Wat is de leveringsmethodes?
Wees specifiek, wees mondig en zorg ervoor dat je je fotograaf enkele verwachtingen geeft.
4. Laat je inspireren door anderen
Niet iedereen voelt zich comfortabel voor een camera. Je bent zeker en vast niet de enige! Maar aarzel niet om inspiratie op te doen bij andere makelaars. Maak dus een lijst van de meest succesvolle makelaars in jouw markt en verzamel hun portretfoto's.
Iedereen benaderd een headshot anders. Door zaken te zien zoals de gekozen achtergrond, kapsel, en zelfs uitdrukkingen, kan dit je helpen om een duidelijker beeld te krijgen van hoe jij wilt dat jouw headshot eruit ziet.
"Als er iemand is die je bewondert, kijk dan ook eens naar hun portretten. Hoe communiceert hun headshot de dingen die je bewondert in hen?" - Kat Kaye (mode- en kunstfotograaf)
5. Dress for success!
Weet je niet wat je moet aandoen? Denk dan aan wat je zou dragen bij je eerste vergadering met je droomklant.
Het is belangrijk dat je kleding kiest die je zelfverzekerd laat voelen en die je doelgroep vertegenwoordigt. De headshot hieronder voelt formeel aan door de combinatie van kleding, pose en achtergrond. Dit spreekt eerder een formeel/zakelijk publiek aan.
In tegenstelling tot de foto hieronder, de foto voelt nog steeds professioneel aan, maar is iets meer ontspannen door de kledingkeuze, leunende pose en locatie in een huis. Dit is een effectieve headshot voor agenten die een meer casual vibe willen uitstralen en die bij hun doelgroep resoneert.
Vraag zeker aan je fotograaf of hij suggesties heeft over wat je wel en niet moet doen. Not done zijn patronen of felle kleuren die moeilijk te fotograferen zijn, en je moet rekening houden wat je achtergrond zal zijn. Dit not-done lijstje willen we je al graag meegeven.
Vermijd het volgende:
- Drukke patronen
- Te veel sieraden of accessoires
- Te felle/neon kleuren
- Helemaal zwart dragen
- Ultra-trendy kleding
- Ruimzittende of loszittende kleding
6. Kies een krachtige pose
Tijdens je fotoshoot moet je ervoor zorgen dat jij je zelfverzekerd voelt. Hoe jij je voelt, straalt door naar je foto's, en je wilt niet dat mensen zien dat je ongemakkelijk voor de camera voelt. Het dragen van lichamelijke uitdrukken draagt direct bij aan je emoties, met andere woorden: neem je een krachtige pose aan, dan zal je er ook krachtig en zelfverzekerd eruit zien.
Het klinkt misschien gek, maar het is bewezen dat als je je armen een paar minuten boven je hoofd houdt net als Superman, jij je gevoelens van kracht en zelfvertrouwen verhoogt. Neem dus een minuut of twee de tijd voor jezelf om vóór de fotoshoot een krachtige pose te oefenen.
Dankzij je research, heb je hopelijk al een paar poses gezien die je leuk vindt. Overweeg deze aan te nemen tijdens je fotoshoot! Je fotograaf zal je ook helpen poseren en je comfortabel doen voelen, maar het aangeraden om te oefen voor een spiegel en kies een of twee poses uit waarin jij je comfortabel voel.
7. Verwen jezelf! Laat je haar (en make-up) professioneel doen
Je portretfoto zal je vrijwel overal gebruiken: social media, marketing materiaal zoals flyers en visitekaartjes, evenementen, sponsoring, … Om de beste versie van jezelf te presenteren, kan je overwegen om jezelf eens lekker te verwennen. Laat je haar doen, je make-up, … Zelfs als je een ervaren MAC junkie bent, is de kans groot dat je niet in staat bent om je eigen make-up zo goed te doen als een professionele make-up artiest dat kan.
Dit is een andere manier om je zelfverzekerder te doen voelen, meer professionele kansen te krijgen en meer onroerend goed leads te genereren op lange termijn. Een investering waard!
8. Poseer niet met accessoires
Het is vrij gebruikelijk om foto’s te zien van makelaars met hun laptop, gsm’s, … Dit gebeurt vaak wanneer ze een foto willen hebben waarop ze in hun natuurlijke omgeving werken. Maar let wel op, technologie maakt echter - over het algemeen - geen goede indruk op foto’s. Het leidt af! Het kan zelfs communiceren dat je te veel tijd besteedt aan het kijken naar schermen in plaats van aan het opbouwen van relaties.
Je portret moet ook geen groepsfoto zijn. Zelfs als een deel van je onroerend goed merk bestaat uit het laten zien van je familie, levensstijl of huisdieren, is je pasfoto daar niet de plek voor. In plaats daarvan zijn vakantiekaarten geweldig voor familiefoto's, en kun je het dier dat je meeneemt naar beurzen delen op sociale media.
De enige uitzondering op deze regel is als je deel uitmaakt van vastgoedteam. In dit geval moet je een individuele kopfoto hebben, evenals een professioneel gefotografeerde foto van de groep samen. Allemaal even leuk lachen!
9. Kies de juiste achtergrond
Het belangrijkste dat je in gedachten moet houden bij het kiezen van je achtergrond, is dat deze niet afleidt van het centrale punt van de foto - jijzelf. Een van de beste achtergronden is zo simpel als het maar kan: wit. Wit is vooral krachtig als het gaat om profielfoto’s die je online plaats.
Je achtergrond kan ook relevant zijn voor het onroerend goed waarmee je werkt. Als je in de stad werkt, kan je een kunstig vervaagd straatbeeld of bakstenen muur integreren in je fotoshoot. Aan de andere kant, als je iets meer landelijk of voorstedelijk gebieden aanbiedt op de markt, kan een wazig bos of landschapstafereel de ideale achtergrond zijn.
Het is waarschijnlijk dat je fotograaf op natuurlijke wijze de achtergrond zal kiezen en een blur-effect zal toevoegen. Toch zou je zelf ook foto's moeten kunnen bewerken. Met Canva kun je eenvoudig basisbewerkingen op foto's uitvoeren, zoals bijsnijden, filters toevoegen en de belichting aanpassen. Er zijn ook duizenden sjablonen en elementen beschikbaar waarmee je gemakkelijk marketingmateriaal kunt maken en foto's kunt transformeren. Probeer deze gratis tool uit!
Wil je zelf professionele vastgoedfoto's leren trekken? Bekijk dan zeker ook het webinar 'Vastgoedfotografie voor makelaars'.