Sterke employer branding
Nu is het belangrijker dan ooit dat je een sterke employer branding hebt want je hebt heel wat concurrentie rondom jou. Door bijvoorbeeld jouw rekruteringsproces te digitaliseren zal je de zichtbaarheid van je merk versterken en ook jouw bereik vergroten.
Als je een goede reputatie opbouwt, zal je sneller gekwalificeerde mensen aantrekken en deze behouden. Als je vanop afstand aanwerft moet je zorgen dat kandidaten vertrouwen op jouw digitale aanwezigheid om zo meer over jouw bedrijf te weten te komen. Zorg ervoor dat jouw online aanwezigheid aantoont dat je betrouwbaar bent, jouw cultuur duidelijk weergeeft en kandidaten helpt zichzelf te visualiseren als leden van jouw team. Om dit te bereiken, creëer je informatieve carrièrepagina's en aantrekkelijke socialemedia-accounts die jouw manier van werken weergeven, testimonials bevatten, cultuur weergeeft, en persoonlijke bijeenkomsten onder de aandacht brengen.
Testimonials
Vraag aan externe medewerkers om hun verhaal te vertellen. Waarom hebben ze voor een externe job gekozen? Hoe is het werken bij jouw bedrijf? Waarom blijven ze bij jou werken? Dit zorgt ter inspiratie voor jouw potentiële kandidaten.
Manier van werken
Meestal werken externe medewerkers met hun eigen planning. Dat neemt niet weg dat zij niet willen weten wat de job net inhoudt en welke verplichtingen er zijn. Zorg dat je uitlegt hoeveel flexibiliteit er is, wat je biedt, hoe een dag eruit ziet, etc.
Persoonlijke bijeenkomsten
Organiseer je bijeenkomsten waar teams samenkomen? Leg deze momenten vast met behulp van foto's of video's. Zo krijgen potentiële kandidaten een inzicht in de sfeer.
Waarden en cultuur
Elk bedrijf heeft zijn eigen visie, waarden en bedrijfscultuur. Het is belangrijk dat je deze ook weergeeft. Want je wilt nog altijd dat de mensen die bij jou komen werken of het nu intern of extern is diezelfde waarden delen. Wees open naar wat je zoekt en welke kwaliteiten belangrijk zijn.
Online aanwerven via video interviews
Ondernemers of recruiters zijn vaak al gewoon van online meetings te volgen of te geven, maar online aanwerven en een rekruteringsgesprek voeren is wel nog net iets anders en hoef je niet vanzelfsprekend te nemen. Je dient op voorhand voldoende te informeren op welke manier het video interview zal plaatsvinden, wie er zal deelnemen en via welk platform dit zal lopen. Zo stel je jouw sollicitanten op hun gemak en laat je het gesprek ook vlot verlopen. Extra punten waar je op moet letten:
- Zorg altijd voor een plan B voor wanneer de verbinding niet wil werken of onderbroken wordt.
- Vooraleer je van start ga check je best ook even alle technische zaken; werkt jouw hoofdtelefoon, microfoon, software, etc.
- Zorg altijd dat jij de eerste bent!
- Zorg dat je in een rustige ruimte zit waardoor je niet gestoord kan worden.
Automatische video-interviews
Naast live video- interviews die je al tijd en misschien ook verplaatsingen uitsparen, kan je ook werken met automatische video-interviews en zo online aanwerven. Dit zijn opgenomen video's waarbij de kandidaten vragen beantwoorden door zichzelf te filmen en deze dan door te sturen naar de recruiter.
Voordelen video- interviews
Tijdsbesparend
Een heel belangrijk iets en misschien wel het belangrijkste is dat deze manier van werken tijdsbesparend is. Je hoeft niet zelf aanwezig te zijn tijdens het rekruteringsgesprek en je kan indien het opgenomen is het gesprek bekijken wanneer en waar je maar wil.
Betere verwerking
Bij een fysiek gesprek heb je maar één keer de kans om te beoordelen. Soms zie je wel al eens iets over het hoofd of ben je er niet volledig bij. Het voordeel van video- interviews is dat je het opnieuw kan bekijken , verwerken en dus ook beoordelen. Op die manier kan jij betere beslissingen nemen.
Innovatief
Video-interviews zorgen ervoor dat je een beter beeld als bedrijf krijgt en dat is natuurlijk heel positief. Je laat zien dat je mee evolueert met de nieuwste trends en dat je dus innovatief bent en dat is vaak bij kandidaten een belangrijk gegeven.
Software
Om online videogesprekken te voeren en/of te onboarden heb je natuurlijk software nodig om mee van start te gaan. Hieronder kan je alvast 3 apps terugvinden waarmee je heel gemakkelijk aan de slag kan.
Zoom
Met zoom kan je gemakkelijk video-interviews inplannen met meerdere kandidaten tegelijkertijd.
Google Hangouts
Google Hangouts is een platform voor instant messaging, IP-telefonie en videoconferencing ontwikkeld door Google en is volledig gratis.
Whereby
Bij Whereby dien je niets te downloaden en kan je met een link heel gemakkelijk deelnemen aan een meeting.
E-assessment
Wat nog steeds belangrijk blijft bij jouw rekruteringsproces is dat je jouw kandidaten beoordeelt via testen en dat kan ook online via E-assessments. Het voordeel van deze online testen is dat bedrijven een inzicht verkrijgen in de kandidaten in minder tijd en voor minder geld. De kandidaat vult deze test in van waar dan ook en van het bedrijf uit dient er niemand op die moment energie en tijd uit te trekken om aanwezig te zijn.
Mensen op afstand behouden
Het is standaard al een hele uitdaging om met mensen te werken , dus werken met mensen op afstand is dat zeker ook. Let daarom op onderstaande zodat je diegene die voor jou werken ook effectief kan behouden en ze niet verliest aan de concurrentie. Je moet zorgen dat je ze betrokken houdt bij jouw bedrijf. Maar hoe doe je dat?
Duidelijke communicatie
Zeker nu Covid-19 nog aanwezig is, is het belangrijk om te weten hoe het met jouw mensen gaat. Werken met mensen op afstand kan vaak voor vereenzaming zorgen. Daarom vraag je best regelmatig feedback of geef je feedback, moet je doelstellingen op punt houden en nagaan of alles duidelijk bij hen aankomt. Een duidelijke communicatie is dus van enorm belang.
Bereikbaarheid
Als je mensen op kantoor hebt samenwerken is het gemakkelijk om al eens bij iemand langs te lopen en een babbeltje te slaan. Dat is dan net weer het nadeel van op afstand te werken omdat je die mensen niet ziet. Stimuleer hen door te chatten, te bellen, ... wanneer het nodig is. Zorg zelf dat je dan ook bereikbaar bent wanneer ze jou nodig hebben of spreek momenten af wanneer je bereikbaar bent zodat zij weten wanneer ze bij jou terecht kunnen. Plan bijvoorbeeld wekelijkse digitale gesprekken in. Zo weet je ook meteen hoe het met hen gaat. Laat altijd weten hoe en wanneer je bereikbaar bent voor noodgevallen.
Contactmomenten
Hou regelmatig contact met jouw team. Op kantoor gebeurt dit veel sneller want je komt elkaar eens tegen bij de koffie, lunch of je blijft eens wat napraten na het werk. Je kan bijvoorbeeld de dag starten met een online gesprek zo weet je ook wat er zal gebeuren en of hij/zij gemotiveerd is. Je kan dit ook op het einde van de dag doen om alles even te overlopen. Ook leuk is door bijvoorbeeld op vrijdagavond een team call te houden , we zijn dit nu toch al gewoon van tijdens de lockdown. 🙂