8 kleine acties om vandaag een betere leider te worden

24/10/2023

Cliché of niet, leiderschap is een reis - geen bestemming. Goed leiderschap is een opeenstapeling van vele kleine dingen, zoals gewoontes die het vertrouwen tussen jou en je team sterker maakt. 

Kijk of je de volgende acht (kleine) acties al toepast en wie weet, kan jij een betere leider worden!

Spreek als laatste tijdens een vergadering

Soms heb je als leider het gevoel dat jij initiatief moet nemen: als eerste een actie aankondigen, een probleem moet aanpakken of een oplossing moet vinden. Maar eigenlijk zijn de beste leiders niet de beste praters - ze zijn de beste luisteraars.

Probeer dus het volgende uit: tijdens je eerstvolgende vergadering, luister eerst en wees de laatste om iets te zeggen. Het is veel moeilijker dan het lijkt!

Het is een vaardigheid om je gedachten voor jezelf te houden totdat iedereen heeft gesproken. Het heeft enkele voordelen: 

  • Je kan eerst de gedachten van iedereen horen voordat je een mening vormt
  • Het helpt je teamleden zich gehoord en gewaardeerd te voelen!

Stuur een boodschap met positieve feedback 

Goede leiders weten dat efficiënte teams bestaan uit sterke, mondige individuen. 

Je kan je team versterken door iemand een positief berichtje te sturen. Zelfs als het om iets kleins gaat, je kan altijd positieve feedback geven! Heeft iemand onlangs goed werk verricht, met welk project dan ook? Vertel het hen - nu meteen!

Valideer het routinewerk van een collega

Het is ook belangrijk om het gewone, alledaagse werk te erkennen dat er misschien niet uitspringt als bijzonder. Het zijn net die eenvoudige, repetitieve taken die meestal niet worden opgemerkt (en die soms lastig zijn), maar deze zorgen wel dat het team/bedrijf blijft functioneren. 

Probeer het volgende uit: prijs vandaag nog een collega voor de eenvoudige taak die hij/zij uitvoert. Het is echt heel simpel! Zeg gewoon: “Dit is echt belangrijk voor het team, bedankt dat jij dit doet!”

"Het zijn de kleine dingen die het belangrijkste zijn"

Blijf het doel herhalen

Voor een leider bestaat er niet zoiets als té-veel-communiceren.  Om de eindstreep te halen, moet je weten waar die is. Ook al denk je dat je team het weet, zorg er vandaag voor dat je het einddoel herhaalt. 

Probeer het uit: Herhaal het team- of bedrijfsdoel verschillende keren - en niet alleen in het algemeen, maar hoe de rollen van jouw teamleden bijdragen tot dat doel. 

Je kan het zien als het leiden van een orkest. Elk instrument speelt een belangrijke rol, en zonder hen zou het geheel lang niet zo krachtig zijn. Benadruk hun rol in de symfonie!

Vraag om de input van een collega 

Sommige leiders zijn bang dat het vragen om hulp/input hen zwak doet lijken - dat is dus helemaal niet waar! Goede leiders zijn niet bang om zich kwetsbaar op te stellen. Ze zijn dus absoluut niet bang om hulp of advies van anderen te vragen. 

Probeer het uit: Vraag anderen om input in bepaalde projecten of bedrijfsbeleid. Dit laat zien dat je hen vertrouwt en geeft om hun mening. Dat helpt om het teamgeest op te bouwen en samenwerking te stimuleren.

"Heb je iets van mij nodig?"

Er zijn maar 24 uur op een dag, en als leiders/managers zijn we niet altijd zo beschikbaar als dat we zouden willen zijn. 

Dit kan niet alleen ons werk hinderen, maar ook het werk van onze collega’s (input van hun leider nodig voor bepaalde taken uit te voeren of af te werken). 

Probeer het uit: Weet je dat je een drukke dag voor de boeg hebt? Of ga je binnenkort op reis of vakantie? Vraag dan aan je collega’s: “Heb je nog iets van mij nodig voordat ik wegga?”

Het is een korte vraag, en misschien lijkt het banaal, maar het helpt je collega’s vooruit met hun taken, en jij zal dat gevoel van onbeschikbaarheid minder voelen. 

Small talk

Soms hoef je alleen maar de hand uit te steken. Probeer met je werknemers te praten en leer ze beter kennen. 

Een gesprek van vijf minuten geeft je meteen een kijkje op het leven van je werknemers: hun dromen, hun worstelingen, wie ze zijn, wat hen motiveert en zo veel meer. 

Je werknemers kunnen openhartig zijn over verbeterpunten op kantoor, suggesties om jouw bedrijf een betere plek om te werken te maken, of zelfs het creëren van beloningssystemen om te helpen met hun motivatie.

Probeer het uit: Als je in een situatie komt die je de kans geeft om met jouw werknemers te praten en een band te scheppen, wees dan altijd degene die de hand uitsteekt. Dit zal ook laten zien hoe benaderbaar je bent, en om een ongemakkelijke stilte te voorkomen.

Reflecteer op jouw leiderschap

Nadat je deze grote, kleine acties hebt gedaan, neem even de tijd om te reflecteren: denk na over wat je hebt bereikt en geef jezelf een schouderklopje! Ja, doen hoor! 

Reflectie is de sleutel tot succes, het helpt je om perspectief te krijgen en te zien wat op lange termijn belangrijk is. Durf ook feedback te vragen aan je collega’s en team (dit kan zelfs anoniem via een online enquête!) 

Probeer dit uit: reserveer zo’n 20-30 minuten in je agenda, ga naar een rustige plek waar je kan ademen. En denk na: Hoe gaat het de laatste tijd met je als leider? Wat zijn je sterke - en zwakke punten? Is er iets waar je bijzonder trots op bent, of een gebied waar je aan moet werken? 

Je bent goed op weg in je leiderschapsreis - stop nu niet! Maak deze acties een deel van je eigen routine. 

Interesse in meer? Bekijk onze webinars over leiderschap