6 x Linkedin tips & tricks die je nog moet implementeren

17/8/2023

Vandaag onthullen we de geheime LinkedIn tips en tricks waar je (waarschijnlijk) nog nooit van gehoord hebt. Blijf zeker lezen voor handige en zeer waardevolle informatie die je moet weten om je LinkedIn profiel naar een hoger niveau te tillen. Laten we beginnen!

Ondanks dat LinkedIn op de achtergrond blijft in vergelijking met platforms zoals Instagram en Tiktok, blijft het een zeer krachtige platform. Dit is de go-to platform voor professionelen die het genereren van leads, het aangaan van relaties en opbouwen van carrières belangrijk vinden. 

Je LinkedIn profiel voldoet waarschijnlijk aan de basis instellingen die LinkedIn zelf aanraadt. LinkedIn is niet het platform die luidop een update of een nieuwe tool zal aankondigen. Er zijn veel verborgen schatten waarvan de meesten onder ons nog niet van op de hoogte zijn.

We gaan niet praten over hoe je de juiste headline moet instellen, of hoe jouw profielfoto eruit moet zien. Nee nee nee… zoals aangehaald onthullen we enkele waardevolle LinkedIn tips die je best implementeert!

Waarom LinkedIn belangrijker wordt in 2022

LinkedIn is uitgegroeid van gewoon "Facebook voor bedrijven" tot een krachtig social media netwerk op zich.

Van 2020 tot 2021 is het wereldwijde LinkedIn-publiek gegroeid van 675 miljoen naar maar liefst 738 miljoen - en dit aantal zal alleen maar blijven groeien.

Door zowel je LinkedIn profiel als bedrijfspagina geoptimaliseerd te houden, heb je een betere kans om je leadgeneratie te maximaliseren en je algemene betrokkenheid op het grootste social media platform voor zakelijke professionals te vergroten. Enkele belangrijke redenen waarom je aandacht moet besteden aan LinkedIn:

  • Je kan je persoonlijk merk laten groeien
  • Je kan nieuwe leads vinden
  • Je kan netwerken met de juiste mensen
  • Je kan een goed samengesteld team inhuren

6 Linkedin tips om te implementeren

1. Verhoog je LinkedIn Social Selling Index (SSI)

linkedin tips
Bron: Jair Ribeiro - Datadriveninvestor

Nog nooit van de SSI gehoord? Dan is dat zeker geen schande. De meeste onder ons hebben ook nog nooit van deze tool gehoord. Maar wat is dat nu juist en hoe werkt het?

Social Selling Index is een tool die ons vermogen meet met betrekking tot het verkopen van een merk of product via sociale kanalen. Als we een idee hebben van onze SSI, kunnen we betere marketeers en verkopers worden en zien hoe succesvol we zijn met betrokkenheid. 

Je kan je SSI-score bekijken via de LinkedIn Sales Navigator. Hiervoor moet je over LinkedIn Pro beschikken. Zoals gezegd, het meet je social selling vaardigheden en uitvoering. Dit doet LinkedIn door te kijken naar de volgende vier primaire componenten:

Vestigen van je professionele merk 

Je persoonlijke merk moet worden opgebouwd rond je klant. Je wilt dingen doen zoals het creëren van inhoud en artikelen die relevant zijn voor jouw branche, commentaar geven op actuele onderwerpen, en laten zien dat je een echte leider bent. Let er ook op dat je profiel volledig af is. Vul alles in wat op de pagina staat: samenvattingen, ervaringen, opleidingen, … alles.

De juiste mensen vinden 

Mensen vinden op LinkedIn gaat over het gebruik van de vele zoekinstrumenten, trefwoorden en filters van de site. Betere connecties opbouwen op het platform gaat over het optimaal gebruik maken van alle verschillende manieren waarop je mensen kunt vinden die relevant zijn voor jouw branche. LinkedIn wilt zien dat je Lead Builder gebruikt om mensen te vinden. 

Engageren met inzichten 

LinkedIn biedt verkopers allerlei analyses en inzichten over wie je ideale klanten zijn, maar ook over vergelijkbare mensen in je branche. Groepen zijn een andere belangrijke manier om met inzichten om te gaan, omdat het laat zien dat je expertise hebt die het waard is om te delen.

Relaties opbouwen 

LinkedIn is in de kern een social media platform. Als dusdanig speelt het opbouwen en onderhouden van relaties een centrale rol. Of je nu zelf mensen zoekt of het platform gebruikt voor leadgeneratie, je zult relaties willen leggen met alle belangrijke spelers in een bedrijf waarmee je hoopt samen te werken.

Elk van deze vier onderdelen is 25 punten waard, dus je totale SSI-score kan maximaal 100 punten zijn.

Waarom is deze schijnbaar willekeurige score zo belangrijk? LinkedIn houdt rekening met de score om te zien hoe goed het algoritme in jouw voordeel werkt. Als je score verbetert, zal Linkedin je inhoud aan meer mensen tonen. Het platform zal je profiel aanbevelen aan meer recruiters en mensen die op zoek zijn naar een netwerk met nieuwe mensen.

Kortom: hoe beter je SSI score, hoe beter je profiel zal presteren op het platform. Zeker het proberen waard!

2. Verken de jobs met Career Explorer

Een andere tool die de meesten onder ons, gebruikers, niet kennen is Career Explorer. Het is een superhandig tool wanneer je geïnteresseerd bent om een carrièreswitch te maken of kijken welke echte functietitels er zijn op basis van je vaardigheden. 

Hoe het juist werkt:

  1. Je kiest eerst de stad waar je woont of werkt
  2. Je kiest vervolgens een job waarin je geïnteresseerd bent
  3. En nu komt het handige tool van pas - je kan namelijk de vaardigheden analyseren die nodig zijn voor die baan, en waar je al over beschikt. Je kan zo zien weke vaardigheden je moet opbouwen om de stap te zetten. 
  4. Klik op ‘Find Jobs and Connections’ om de huidige vacatures voor die functies te vinden, of zoek potentiële connecties met die functietitels op LinkedIn.

3. Zoeken als een PRO

De zoekmogelijkheden van LinkedIn zijn zeer uitgebreid als je weet hoe je ze moet gebruiken. Net zoals bij een Google Search, zijn er heel wat aanduidingen dat je kan gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen en precies te vinden wat je nodig hebt.

Enkele voorbeelden:

Aanhalingstekens

Zoek een exacte zin door aanhalingstekens rond uw woorden te zetten. Bijvoorbeeld, "Marketeer."

EN

Bij het intypen van het woord AND (hoofdletters), krijg je resultaten te zien die alle items in een lijst omvatten. Bijvoorbeeld, “accountant AND financiën AND counselor”

OR

Je kan het woord OR (hoofdletters) gebruiken om resultaten te zien die een of meer items in een lijst bevatten. Dit verbreedt gewoonlijk je zoekresultaten. Bijvoorbeeld: “verkoop OR marketing OR reclame”

Haakjes

Als je het echt leuk wilt maken, kun je modifiers combineren om je zoekopdracht te verfijnen. Bijvoorbeeld, Boekhouder AND ("Financien OR Counselor")

NIET

Typ het woord NOT (hoofdletters) onmiddellijk voor een zoekterm om deze uit te sluiten van je zoekresultaten. Dit beperkt je zoekresultaten. Bijvoorbeeld, "programmeur NOT manager".

Probeer deze zeker eens uit in je volgend zoekopdracht. Het is gemakkelijk toe te passen, en je zoekresultaten zullen verfijnder zijn. 

4. LinkedIn Groepen

Kwalitatieve LinkedIn groepen zijn nogal moeilijk te vinden. De meest belovende groepen veranderen zelfs vaak in link feeds voor iedereen die zichzelf probeert te promoten of verkeer naar hun website probeert te krijgen. Dat kan al snel heel vervelend zijn, zeker wanneer je waardevolle connecties wilt leggen.

Maar er is een andere manier om LinkedIn Groups voor netwerken te gebruiken en tegelijkertijd een aardig centje te besparen.

Wat je misschien nog niet wist, is dat LinkedIn je toelaat om gratis berichtjes te sturen naar mensen die lid zijn van dezelfde LinkedIn groep. Zo kan je je netwerk uitbreiden zonder dat je een abonnement ervoor moet nemen. Leuk en gemakkelijk toch?

Hoe je tewerk gaat: 

  • Ga eerst naar de groepspagina waar je lid van bent
  • Klik op het leden tabblad “alles zien”
  • Et voila! Nu kan je vanuit dit pagina iedereen die lid is van dat groep een gratis bericht sturen.

5. Gebruik de juiste zoektermen (overal)

LinkedIn's algoritme gebruikt de sleutelwoorden in je samenvatting, ervaring, vaardigheden en berichten om meer over je te weten te komen. Daarna gebruikt het die trefwoorden om recruiters goede kandidaten te tonen, de juiste connecties aan gebruikers te promoten, en bepaalde posts weer te geven op basis van de interesses van gebruikers.

Het is dus belangrijk dat je eerst de trefwoorden waarmee je geassocieerd wilt worden, dat je die nauwkeurig selecteert. Optimaliseer vervolgens je profiel, aan de hand van die zoektermen.

Waar je het best die zoekwoorden in je profiel kan verwerken: 

  • Je headline (uiterst belangrijk)
  • Over (About)
  • Ervaring
  • Vaardigheden
  • Aanbevelingen
  • Interesses

6. Engageer met elk bericht, verzoek… alles!

Het is belangrijk dat je weet dat LinkedIn wilt dat je je engageert met het platform. 

Krijg je van die recruiter InMails? LinkedIn wilt graag zien dat je erop antwoordt. Ook al heb je geen interesse, kan je gewoonweg antwoorden met een simpel “nee”. 

Krijg je een vacature of een connectie-verzoek, beantwoord deze. Ben je niet geïnteresseerd in de baan, wijst het verzoek dan beleefd af. Krijg je een uitnodiging die je niet wilt accepteren, laat deze dan niet onbeantwoord liggen in je tabblad “mijn netwerk”, negeer het of accepteer het. 

Wanneer je engageert met de LinkedIn gemeenschap, zal LinkedIn je profiel een boost geven en je meer bereik geven, meer connecties en meer profiel bekijken. Test het eens uit!

Klaar om deze Linkedin tips te implementeren?